Leni Riefenstahl betreurt lot van zigeuners

De 99-jarige Duitse regisseuse en fotografe Leni Riefenstahl heeft vrijdag haar afschuw uitgesproken over de vervolging van zigeuners door de nazi's. De cineaste maakte in de jaren dertig naam met propagandafilms voor nazi-Duitsland, zoals Triumphs des Willens over de rijkspartijdag van de NSDAP in Nürnberg. Riefenstahl zei de wijze waarop de nazi's de zigeuners hadden behandeld te betreuren. Ze zei dit nadat een lobbygroep voor deze bevolkingsgroep had gedreigd haar aan te klagen omdat ze tijdens de Tweede Wereldoorlog misbruik van zigeuners zou hebben gemaakt. Dertig gedetineerden van concentratiekamp Dachau verschenen in haar film Tiefland, opgenomen in 1940. Enkele van deze zigeuners kwamen later om in Auschwitz. De productiemaatschappij van de cineaste verklaarde dat Riefenstahl ,,zich tegenwoordig bewust is van het feit dat er veel zigeuners in concentratiekampen zijn omgekomen en dat deze mensen zwaar hebben geleden onder het nazi-regime.''