Kunstenaar Jiri Kolar overleden

De Tsjechische kunstenaar en dichter Jiri Kolar is op 87-jarige leeftijd in Praag overleden. De surrealistische kunstenaar kreeg bekendheid met zijn visuele poëzie, zijn objecten en collages met lettercomposities en zijn fotomontages. Hij knipte daarvoor reproducties van schilderijen van onder meer Cézanne, Picasso en Botticelli in stukken. Kolar exposeerde in 1971 in het Amsterdamse Stedelijk Museum en in 1995 in het Stedelijk Museum in Schiedam. Kolar was meubelmaker en ontpopte zich in de jaren dertig als dichter. Hij verknipte letters en brak met de taalregels. Zijn experimenten gaf hij de naam `crazygrammen' en `dieptegedichten'. Kolar was een tegenstander van het communistische regime in het toenmalige Tsjechoslowakije. Hij kreeg in 1970 een publicatie- en expositieverbod. In 1977 vestigde Kolar zich in Parijs. Enkele jaren geleden keerde hij terug naar zijn geboorteland Tsjechië.