Iran levert terroristen uit aan Riad

Iran heeft zestien vermeende leden van de terreurgroep Al-Qaeda aangehouden en uitgeleverd aan Saoedi-Arabië. Dat heeft de Saoedische minister van Buitenlandse Zaken, prins Saud al-Faisal, gezegd.

De Iraanse autoriteiten zouden de uit Afghanistan gevluchte moslimextremisten, allen afkomstig uit Saoedi-Arabië, inmiddels hebben overgedragen met de wetenschap dat belangrijke inlichtingen, die ondervraging van de zestien mogelijk zou kunnen opleveren, zouden worden doorgespeeld aan de Verenigde Staten. Volgens prins Saud heeft Iran daarmee aangetoond dat het actief deelneemt aan de bestrijding van terreur.

De onthulling door prins Saud in een interview met de Amerikaanse krant The Washington Post, is opmerkelijk omdat Irak door de VS samen met Irak en Noord-Korea wordt gezien als een `As van het Kwaad'. De VS hebben Iran sinds de aanslagen van 11 september veelvuldig beschuldigd van het herbergen en bescherming bieden van gevluchte leden van de terreurgroep Al-Qaeda.

Woordvoerders van het Witte Huis hebben het nieuws onmiddellijk gerelativeerd door te zeggen dat Iran ,,geen bijzonder goede reputatie'' heeft als het gaat om terreurbestrijding. Anderzijds willen zij het nieuws niet meteen van de hand wijzen omdat de betrekkingen tussen Verenigde Staten en Saoedi-Arabië, een van Washingtons belangrijkste bondgenoten in het Midden-Oosten, allesbehalve voorbeeldig zijn. Zo heeft Saoedi-Arabië zich uitgesproken tegen de Amerikaanse wens van een aanval op Irak en kampt het land met een groeiende groep moslimfundamentalisten die door de Verenigde Staten als een grote bedreiging worden gezien.

Vijftien van de negentien zelfmoordkapers van de aanslagen van 11 september waren van Saoedische afkomst.

Prins Saud heeft er evenwel op gewezen dat zowel Saoedi-Arabië als Iran bereid is mee te werken aan de bestrijding van terreur. Hij zei dat hoewel de leider van Al-Qaeda, Osama bin Laden, en veel van zijn aanhang Saoediërs zijn, de Saoedische regering altijd heeft voldaan aan de Amerikaanse wens Bin Laden en zijn netwerk te vervolgen. ,,Alle informatie die we hebben over Al-Qaeda hebben we aan de Verenigde Staten overhandigd'', zei Saud.

De zestien vermeende Al-Qaeda-strijders en enkele van hun familieleden zijn in mei door de Saoedische inlichtingendienst in Teheran ondervraagd. Daarna werden zij in juni op verzoek van Saoedi-Arabië uitgeleverd en overgebracht naar een onbekende Saoedische gevangenis. Het is niet duidelijk of zij zich daar nog steeds bevinden.

Iran heeft in het verleden bevestigd dat het meer dan honderd mensen afkomstig uit Arabische landen heeft aangehouden die uit Afghanistan naar Iran waren gevlucht. Maar volgens Teheran bevonden zich geen leden van Al-Qaeda onder die vluchtelingen.