Hockeysters succesvol in Duitsland

De Nederlandse hockeyvrouwen hebben gisteren het vierlandentoernooi in Bremen gewonnen. Na een 1-1 gelijkspel tegen Zuid-Korea volgde een 7-0 zege op Rusland en een 4-0 zege op Duitsland.

Het vriendschappelijke toernooi vormde de afsluiting van de oefencampagne ter voorbereiding op de strijd om de Champions Trophy waarvoor de vrouwen volgende week naar Macau reizen. Volgens bondscoach Marc Lammers heeft zijn ploeg `een goede voorbereiding gehad'. ,,We gaan met een goed gevoel naar Macau. De inzet daar is een plaats in de finale, maar met Australië en Argentinië hebben we zware tegenstanders in de groep.''

Lammers gebruikte het toernooi in Bremen om te experimenteren. Zaterdag speelde zijn team tegen Rusland tijdelijk met een `vliegende keep'. Voorstopper Janneke Schopman verving bij wijze van experiment de doelvrouw.

De vliegende keep wordt gebruikt om op de reservebank ruimte te maken voor een veldspeler, zodat het team kan beschikken over een extra wissel. De reservekeeper neemt op de tribune plaats. ,,Mocht de doelvrouw geblesseerd raken, dan kan de vliegende keep haar vervangen.'' Het idee is niet origineel, geeft Lammers toe. ,,Ik heb het de Australische vrouwen een keer zien doen.''

De tactische ingreep is bedoeld om zekerheid in te bouwen, al kan de vliegende keep ook in duels met zwakke opponenten van pas komen. ,,Tegen Rusland was de tegenstand matig, waardoor we met Janneke als halve veldspeelster meer druk konden zetten.''

De enige beschermende kleding die Schopman zaterdag droeg, was een soort schuimhelm, de binnenkant van een ijshockeyhelm. De speciaal ontworpen minibeenbeschermers (legguards) lagen achter het doel. Als de Russinnen een strafcorner zouden hebben gekregen, had Schopman ze aangetrokken. De kleine legguards waren met klittenbank snel te bevestigen en te verwijderen. ,,Een geslaagd experiment'', aldus Lammers.

In het laatste duel tegen Duitsland speelde Nederland gisteren weer in de gebruikelijke samenstelling. De ploeg speelde erg aanvallend tegen het gastland en kreeg hiervoor met vier treffers de beloning. De doelpunten kwamen op naam Van der Vaart, Booij, Lammers en Boomgaardt. Fatima Moreira de Melo werd uitgeroepen tot beste speelster van het toernooi. (ANP)