Hevig noodweer eist tientallen levens

Noodweer in Centraal-Europa en Zuid- en Oost-Azië heeft dit weekeinde aan tientallen mensen het leven gekost. In Europa zijn de omgeving van de Zwarte Zee, Noord-Oostenrijk en Zuid-Duitsland het zwaarst getroffen. Het dodental als gevolg van overstromingen na het noodweer van donderdag langs de Russische Zwarte-Zeekust is opgelopen tot 58. Meer dan 1.500 mensen in de regio van de havenstad Novorossijsk zijn geëvacueerd.

In Oostenrijk spreken de autoriteiten van de ernstigste wateroverlast in meer dan honderd jaar. In de Zwitserse Alpen keerde de winter terug: er viel, ongebruikelijk voor augustus, sneeuw als gevolg waarvan verschillende passen dicht moesten. In Duitsland viel afgelopen nacht in delen van Beieren en Saksen 95 liter water per vierkante meter. De Duitse meteorologische dienst heeft vanochtend gewaarschuwd voor aanhoudend noodweer in Beieren en alle oostelijke deelstaten.

In Nederland werden het Gelderse Putten in de nacht van zaterdag op zondag en het Overijsselse Rijssen op zondagmorgen getroffen door wolkbreuken. In Rijssen is de brandweer tot laat in de avond in actie geweest om zo'n 75 kelders en tientallen woonkamers leeg te pompen. Ook de kelder, met zes geparkeerde auto's, van de Noorderkerk liep geheel onder. De 1.600 kerkgangers moesten na de dienst uit voorzorg nog een tijdje binnenblijven. Basisschool de Overes in Rijssen bleef vandaag dicht wegens de opgelopen waterschade. Brandweercommandant Wolterink schat de schade op tenminste 1 miljoen euro.

Volgens de Britse BBC menen `Australische onderzoekers' dat de extreme regenval in Europa, China en Korea en de ongewone droogte in de VS en Vietnam verband houden met het `El Niño'-verschijnsel, de naam voor een ongebruikelijke opwarming van het zeewater in het oosten van de Stille Oceaan, voor de kust van Peru. Het verschijnsel is zeer grillig, maar doet zich gemiddeld eens per vijf jaar voor en blijkt dan het weer tot op zeer grote afstand te beïnvloeden. Dat was ook het geval met de vorige zeer zware El Niño van 1997/1998. Het Nederlandse KNMI ziet geen verband tussen de Europese wateroverlast en El Niño. De nieuwe El Niño is nog maar nauwelijks begonnen en het Europese weer reageert daar altijd pas een half jaar later op. Wel zou het weer in Azië al door de nieuwe El Niño beïnvloed kunnen worden. [Vervolg NOODWEER: pagina 5]

NOODWEER

Evacuaties in Oostenrijk en Zuid-Duitsland

[Vervolg van pagina 1] Verscheidene landen in Azië hebben te maken met extreme weersomstandigheden. De autoriteiten in China maakten gisteren bekend dat hevige stortregens tot overstromingen in de provincie Hunan in het midden van het land hebben geleid. Daardoor zijn de afgelopen dagen zeker zeventig mensen om het leven gekomen.

In het berggebied Uttaranchal in het noorden van India leidden de stortregens van de afgelopen dagen tot aardverschuivingen. Daardoor zijn tot en met zondag zeker 33 mensen omgekomen. In het zuid-oosten van Bangladesh meldden de autoriteiten zeker 140 doden bij overstromingen na zware regenval (moessons) die niet ongebruikelijk zijn voor deze tijd van het jaar.

In Noord- en Zuid-Korea, waar de afgelopen week veertig procent van de neerslag viel die anders in een heel jaar wordt geregisteerd, zijn volgens het Rode Kruis bij overstromingen veertien mensen om het leven. In Noord-Korea raakten 25.000 mensen dakloos.

In Europa richtten zware stortregens de meeste schade aan in de centrale deel van het continent. In Roemenië, Tsjechië en Bulgarije vielen dit weekeinde in totaal zeven doden door het noodweer.

Oostenrijk kampt met de ernstigste overstromingen in ruim honderd jaar. De autoriteiten hebben langs de Donau en andere rivieren in Opper- en Neder-Oostenrijk 6.000 militairen ingezet om de overlast als gevolg van de uitzonderlijk zware regenval te bestrijden. Verschillende dorpen zijn geëvacueerd. Bij Vitis aan de Thaya is een dam doorgebroken; hetzelfde dreigt bij Zwettl aan de Kamp.

De schade aan woningen, wegen en waterwerken in Oostenrijk loopt volgens de autoriteiten inmiddels in de miljarden euro's. ,,Afwisseling van koele en warme perioden zijn normaal. Maar dit jaar zijn de perioden korter en intenser'', aldus de Duitse meteoroloog Bernd Petzold in het Oostenrijkse dagblad Der Standard over het grillige weerbeeld in deze zomer.

In Duitsland ondervindt vooral het zuiden overlast van de aanhoudende stortregens en onweersbuien. In delen van Beieren stond het water tot aan de ramen. Een medewerker van het Rode Kruis kwam zaterdagavond om het leven, nadat hij in een ondergelopen straat in Wolfenbüttel in Nedersaksen van de weg raakte. In Mecklenburg-Voorpommeren verloor een agente het leven nadat ze in een regenbui de macht over het stuur verloor.

Na dagenlange heftige neerslag heeft hoogwater ook in het oosten van Duitsland voor problemen gezorgd. De snelweg München-Salzburg (A8) werd vanochtend gedeeltelijk gesloten omdat een halve meter water op de rijbaan stond. Kritiek was de situatie in de regio rond Traunstein, in de buurt van de Oostenrijkse grens, waar de noodtoestand werd uitgeroepen en de bevolking van een aantal dorpen geëvacueerd moest worden nadat een dam was gebroken. In het centrum van Dresden is de Elbe buiten haar oevers getreden en de grensovergang Deutsch-Einsiedel met Tsjechië werd gesloten.

In Spanje en Italië was gisteren sprake van een lichte weersverbetering, nadat zware regenval en onweer zaterdag in sommige regio's voor veel overlast had gezorgd. Op het Spaanse eiland Mallorca overstroomden straten en liepen parkeergarages onder. In de Italiaanse hoofdstad Rome liepen eveneens zaterdag stations van de ondergrondse onder en drong het water twee ziekenhuizen binnen. Bij Tarquinia ten noorden van Rome moesten twee campings worden ontruimd. Het luchtverkeer op het internationale vliegveld Fiumicino bij Rome liep aanzienlijke vertragingen op.