Gezang voor auteur Marylin Simons op Kwakoe

In het Amsterdamse Bijlmerpark werd afgelopen zaterdag de Kwakoe Literatuurprijs 2002 toegekend aan Marylin Simons. Simons zelf hoorde dat pas later, omdat de verbinding met Suriname was verbroken.

In een grote witte tent midden op het festivalterrein in het Amsterdamse Bijlmerpark hadden zich zo'n honderd mensen verzameld voor de uitreiking van de Kwakoe Literatuurprijs 2002. Op het voetbalveld ernaast speelden de veteranen van Paulson I en de Antillen Stars de troostfinale van het voetbaltoernooi, en in een andere tent vond de finale plaats van `panna', een straatvoetbaltruc waarbij de bal zo mooi mogelijk door de benen van de tegenstander moet worden gespeeld. Het was het slotweekeinde van het zevenentwintigste Kwakoe zomerfestival, een evenement met veel voetbal, muziek en theater.

De literatuur veroverde hier een plekje in 1999, toen op initiatief van de Surinaamse auteur Clark Accord (van de bestseller De koningin van Paramaribo) in samenwerking met zijn uitgever Vassallucci de Kwakoe Literatuurprijs werd ingesteld. De prijs is vooral bedoeld als aanmoediging voor literair talent uit Suriname en de Antillen. Chandra Doest, in 1999 de eerste winnares, is inmiddels bij Vassallucci gedebuteerd met de roman Anthon & Annissa.

Na een kleine vertraging de oorkondes waren nog niet klaar kon de uitreiking beginnen. Er moest hard voor de winnaars worden geapplaudisseerd, benadrukte de juryvoorzitter, omdat de uitreiking in Paramaribo live op de radio te beluisteren was. Het thema van de Kwakoe Literatuurprijs 2002 was `Nanga palm', wat `naar de palmen' betekent, en is ontleend aan het rouwlied Nanga palm a de go, dat op begrafenissen in Suriname wordt gezongen. Uit het juryrapport bleek dat de meeste van de vijfentwintig inzenders de dood als centraal thema hadden gekozen. Aan vier van hen werd de aanmoedigingsprijs toegekend: een gratis cursus `grenzeloos schrijven' van jurylid, cursusleider en schrijver Pim Wiersinga.

Winnaar van de Kwakoe Literatuurprijs 2002 werd Marylin Simons, die eerder al een verhaal publiceerde in het literaire tijdschrift De tweede ronde. Haar verhaal In naam van God en Obia heeft volgens de jury ,,een universeel karakter'' en bevat ,,prachtige beelden''. De prijs opmerkelijk genoeg gedevalueerd van 2500 gulden vorig jaar, via 1000 euro in de aankondigingen, naar vijfhonderd euro op de dag van uitreiking kon niet aan Simons persoonlijk worden uitgereikt, omdat de 43-jarige winnares in Paramaribo woont. Aangezien op het moment suprème bovendien stroom en radioverbinding uitvielen, hoorde Simons zelfs niet live de bekendmaking en het voor haar bestemde luidruchtige applaus. Pas toen het publiek even later onder leiding van actrice Jetty Mathurin, die was gevraagd om de prijzen uit te reiken, gezamenlijk het Nanga palm zong, werd de radioverbinding weer tot stand gebracht.