Carlos Moya verrast Hewitt in Cincinatti

Carlos Moya heeft als eerste Spanjaard het Masters-Seriestoernooi in Cincinatti op zijn naam gebracht. In de finale versloeg de tennisser uit Mallorca verrassend de nummer één van de wereld Lleyton Hewitt met 7-5 en 7-6.

De eindstrijd werd danig beïnvloed door de regen. Na 34 minuten moest de partij bij een stand van 4-4 in de eerste set worden onderbroken. Na een pauze van ruim twee uur konden de spelers pas weer de baan op.

Moya, in de tweede ronde te sterk voor Sjeng Schalken, behaalde zijn tweede eindzege in de Masters-Series. In 1998 won hij in Monte Carlo. Op weg naar zijn winst in Cincinatti stond de Spanjaard geen set af.

,,Ik had absoluut niet verwacht dat ik dit toernooi zou winnen. Ik heb er drie jaar op gewacht om weer een groot toernooi te winnen en terug te keren in de toptien van de wereld. Dit is prachtig'', glunderde Moya.

Moya won in 1998 Roland Garros en pakte in maart 1999 de nummer één positie op de wereldranglijst. Een rugblessure maakte echter een einde aan zijn opmars. Vooral 2000 stond in het teken van fysieke problemen. Dit jaar bewees hij met titels in Acapulco, Bastad, Umag en een finale in Monte Carlo dat hij helemaal terug is. Tegen Hewitt behaalde hij zijn twintigste overwinning in zijn laatste 22 partijen.

Hewitt begon niet helemaal fit aan de finale. In de halve eindstrijd tegen de Chileen Gonzalez moest hij zich aan zijn rug laten behandelen.

De Australiër, die over twee weken bij de US Open zijn titel verdedigt, wilde zich echter niet verschuilen achter excuses. ,,Carlos was gewoon te goed vandaag. Hij is aan een sterke serie bezig. Mijn rug was wel een beetje stijf in het begin van de partij. Maar ik maak me er geen zorgen over.''

De nummer één van de wereld leek na het verlies in de eerste set de partij toch nog naar zijn hand te zetten. Hij pakte in het tweede bedrijf een 5-2 voorsprong en kreeg op 5-3 een setpunt. Met agressief spel sloeg Moya zichzelf uit de problemen. Hij besliste de partij in tiebreak.