Boedel KPNQwest trekt veel bekijks

Morgen wordt de inboedel van het failliete telecombedrijf KPNQwest geveild. Afgelopen zaterdag was de eerste `kijkdag'. `Wat een luxe, geen wonder dat ze geldproblemen kregen.'

Terwijl het 25.000 kilometer lange telecomnetwerk van het failliete KPNQwest voor afbraakprijzen wordt verkocht, staat ook de inboedel van het voormalig hoofdkantoor in Hoofddorp in de etalage. Rijen laptops, verstelbare bureaus, snoertjes, een kopieerapparaat, magnetrons, stoelen, emmers en kapstokken. Alles wat geld kan opbrengen, staat te koop. Veilinghuis Troostwijk stelde afgelopen zaterdag alle acht verdiepingen van het KPNQwest-gebouw, inclusief de garage, open voor publiek. Ruim 1.700 bezoekers bezochten het pand van waaruit de afgelopen vier jaar het snelste datanetwerk van Europa werd opgebouwd.

Ondernemers en ervaren opkopers, maar ook jonge stellen met kinderwagens slenteren door de stijlvolle gangen, alsof het gebouw een winkelpromenade is. De meeste mensen zoeken gewoon een koopje en hebben weinig affiniteit met het failliete bedrijf. Ze zijn niet geïnteresseerd in collector's items, zoals de trofeeën die onder een reclameposter op een kast prijken. KPNQwest kreeg de bokaaltjes ter gelegenheid van de beursgang en de opname van het bedrijf in de top van de Nederlandse beurs: de AEX-index.

Zou dit het telefoontoestel zijn waarmee topman Jack McMaster belde toen hij eind vorig jaar het prestigieuze en peperdure E-bone netwerk overnam? Die aankoop zou later de ondergang van het telecombedrijf worden.

In een van deze fauteuils moet McMaster teneergeslagen zijn neergeploft, toen hij hoorde dat de moederbedrijven KPN en Qwest enerzijds en de banken anderzijds hem lieten vallen.

En op deze toestellen in de fitnessruimte reageerden werknemers hun frustratie af toen eind mei duidelijk werd dat zij binnen een paar dagen werkloos zouden zijn.

Het prestigieuze gebouw ziet eruit alsof het inderhaast is achtergelaten. De namen van werknemers staan nog op de postvakjes. In een enkel vakje ligt nog een notitie. In de koelkast op een van de kamers staat een halve pot pindakaas en een potje mosterd.

Wat ooit het kroonjuweel van KPN werd genoemd, is dit weekend ontmanteld en omgetoverd tot een rommelmarkt. Maar dan één met hele dure spullen. ,,Wat een luxe'', zegt bezoeker D. Gödeke, terwijl hij achteroverleunt op een bureaustoel van ongeveer 1.200 euro. ,,Ze moeten gedacht hebben dat de bomen tot in de hemel groeiden. Geen wonder dat ze geldproblemen kregen.''

G. Mobron vindt de ondergang van het bedrijf minder vanzelfsprekend. Hij werkte tot voor kort als vertegenwoordiger van KPNQwest. ,,Zoals het nu is gegaan had het niet gehoeven'', zegt hij. ,,Heel wrang om dit te zien.''

Volgens zijn vrouw is hij hier vandaag gekomen om `afscheid' te nemen, maar Mobron wil ook nog kijken ,,of er nog iets voor ons bij zit''. ,,Het was netjes geweest als het personeel eerst een kijkje had mogen nemen'', zegt hij. De man die meer dan 35 jaar voor KPN werkte en daarna overstapte naar KPNQwest moet gewoon in de rij aansluiten om de spullen van zijn voormalige werkgever te bekijken.

Bij het vinden van werk doet zich tot zijn ergernis dezelfde situatie voor. ,,Ik heb KPN gevraagd om me weer in dienst te nemen. Ze verwezen me met een standaardbrief naar de website. Dat kán toch niet. Ik heb bijna veertig jaar voor ze gewerkt.'' Mobron voelt zich afgedankt.

Terwijl Morbon over zijn toekomst nadenkt, bezinnen de toegestroomde bezoekers zich op het bod dat ze gaan uitbrengen. Ook schuldeisers, zoals de belastingdienst, zien uit naar de veiling die morgen plaatsvindt. Die gaat ongeveer 800.000 euro opleveren, schat veilinghuis Troostwijk.