Arabisch-Hollands lam

Het is nu de tijd om Hollands lamsvlees te eten. Eet lamsvlees altijd warm, dan is de smaak van het vlees het lekkerst. Koud lamsvlees is stug en helemaal niet smakelijk. Vandaag een recept uit het oosten, waarvoor lamslappen worden gebruikt die in dobbelstenen worden gesneden. Lamslappen worden doorgaans gesneden van de bout of schouder. Lappen gesneden van de nek of borst zijn vetter en hebben een lange stooftijd nodig. Koop bij voorkeur lamslappen van de bout of schouder. Die zijn in ruim een uur gaar. Lamsbouillontabletten zijn te koop bij Marokkaanse en Turkse slagers/groentewinkels.

Bereiding: Wel de abrikozen een nacht in water en laat ze uitlekken. Haal de pitten uit de dadels. Snipper de gepelde uien. Snijd het vlees in grote dobbelstenen. Verhit de zonnebloemolie en de boter in een pan met dikke bodem en fruit hierin de uisnippers zacht en glazig. Schep ze uit de pan. Braad nu het vlees snel rondom aan. Strooi zout en peper op het vlees. Doe de ui weer terug in de pan en voeg de bouillon, de hele gepelde tenen knoflook, het kaneelstokje en de nootmuskaat toe. Draai zodra de bouillon kookt het vuur laag en laat het vlees ongeveer een uur zachtjes stoven. Doe na 50 minuten de abrikozen en dadels bij het vlees. Rooster in 1 theelepel zonnebloemolie in een kleine koekenpan de hazelnoten lichtbruin. De noten dienen als garnering van de couscous die bij dit gerecht wordt gegeten. Er is couscous, korrels gemaakt van harde tarwe, te koop die is voorgekookt en slechts enkele minuten in kokend water hoeft te wellen.

    • Anne Scheepmaker