Zeker 25 doden na explosie Afghanistan

Bij een hevige explosie in een buitenwijk van de stad Jalalabad in het oosten van Afghanistan zijn gisteren zeker 25 mensen om het leven gekomen en negentig mensen gewond geraakt.

De oorzaak van de explosie is nog niet bekend. Volgens een lokale militaire functionaris ging het om een aanslag, waarbij een auto vol explosieven het terrein opreed van een bouwbedrijf. Hij zei in de ravage de resten van een ontstekingsmechanisme te hebben gevonden.

Andere berichten wezen er echter op dat de organisatie, die is gespecialiseerd in bouw- en wegwerkzaamheden, ook zelf explosieven op het terrein bewaarde en zij speculeerden op de mogelijkheid dat er sprake was geweest van een ongeluk in plaats van een aanslag. Het gaat om een particulier bedrijf dat zich bezighoudt met de wederopbouw van het land. In de jaren negentig ontving het Amerikaanse steun om wegen te helpen aanleggen. Er zouden alleen Afghanen werken.

Volgens de lokale militaire functionaris, Hazrat Ali, zijn vijf medewerkers van het concern voor ondervraging meegenomen. Ali verklaarde niet of het vijftal van nalatigheid of medeplichtigheid werd verdacht. Inmiddels is er een onderzoek ingesteld om de oorzaak van de ontploffing te achterhalen.

De explosie deed zich voor op slechts 200 meter van een stuwdam en richtte schade aan bij een elektriciteitscentrale naast de dam. Ook de elektriciteitsvoorziening voor de universiteit van Jalalabad raakt hierdoor in het gedrang. De meeste slachtoffers vielen in een woonwijk, waar veertig huizen beschadigd raakten.

De ontploffing komt op een moment dat de spanningen in Afghanistan, in het bijzonder in het oosten van het land toenemen. Begin vorige maand werd de uit Jalalabad afkomstige vice-president Haji Abdul Qadir, in Kabul vermoord. In Nangahar, de provincie waarvan Jalalabad de hoofdstad is, zitten naar verluidt ook veel aanhangers van de vorig jaar ten val gekomen Talibaan. Dit voorjaar werd er in Jalalabad een aanslag uitgevoerd op Mohammed Fahim, de machtige minister van Defensie. Fahim, die behoort tot de in Nangahar onbeminde etnische groep van de Tadzjieken, bleef ongedeerd.