Voetbalclubs dagen Sony voor de rechter

Ajax, Feyenoord en PSV spannen een kort geding aan tegen Sony Computer Entertainment, het bedrijfsonderdeel van Sony dat computerspelletjes maakt. Bij het voetbalspel This is football 2002 zouden de beeldrechten van de voetbalclubs zijn genegeerd.

In het voetbalspel van Sony worden spelers, shirts en stadions afgebeeld. De rechten van deze afbeeldingen rusten bij de voetbalclubs en dus mag Sony ze niet zomaar gebruiken, stelt S. Klos, advocaat van de drie clubs.

Bovendien zijn in de stadions van het spel reclameborden te zien, waar de clubs niet mee geassocieerd willen worden. Zo hangen in het Philips-stadion borden van de grootste concurrent van Philips: Sony. Dat is moeilijk te verteren voor PSV, stelt de raadsman. Het geschil tussen Sony en de clubs loopt al sinds de introductie van het spel in december 2001. ,,Normaliter worden dit soort conflicten onderling geregeld,'' zegt Klos. Maar aangezien Sony op geen enkel front toegaf, was een regeling volgens hem onmogelijk. Daarom hebben de voetbalclubs besloten naar de rechter te stappen.

Sony weigert vooralsnog ieder commentaar. Op de verpakking van het computerspel staat het logo van FIFPRO, de internationale belangenorganisatie voor voetballers. Sony heeft volgens Klos een overeenstemming getroffen met de belangenorganisatie. Dat snijdt volgens de advocaat echter geen hout, want de rechten beeld- en naamrechten van de spelers liggen bij de clubs en niet bij FIFPRO. ,,Bij de consument wordt nu ten onrechte de indruk gewekt dat de rechten betaald zijn,'' zegt Klos.

PSV, Feyenoord en Ajax eisen dat de rechter een verbod legt op de introductie van de nieuwe versie van het spel: This is Football 2003. Sony wil het vernieuwde spel dit najaar op de markt brengen.

Verder willen de clubs inzicht in de opbrengsten van de huidige versie van het spel. Op basis van die cijfers zouden zij een schadeclaim tegen Sony kunnen indienen.

Het kort geding dient op 15 augustus voor de Haagse rechtbank. De uitspraak is eind augustus te verwachten.