Vingeroefeningen voor het echte filmwerk

Sedert vorige maand zenden verschillende omroepen op vrijdag- en zondagavond laat korte eindexamenfilms van de Nederlandse Film & Televisie Academie uit. Afgelopen vrijdag bracht de VARA de 19 minuten durende film Mustang over angst en liefde van Janneke van Heesch. Vanavond komt de IKON met Paradiso van Janice Pierre. Pierre maakte tijdens haar opleiding nog twee films: Elma en Herinneringen aan een dorp en was regieassistent van onder anderen Mike van Diem (Karakter) en Jean van de Velde (Lek, All Stars en De kleine blonde dood). Tot en met 30 augustus volgen nog vier films, waaronder op vrijdag 16 augustus Pek van Marc Knijnenburg en 23 augustus Vakantiefilm bv van Allard Westenbrink.

Probleem met de films is dat de verhalen – wellicht door de korte tijdsduur – in reuzenstappen en flitsen worden verteld, waardoor de personages nauwelijks tot ontwikkeling komen. De films krijgen daardoor vervlakkende, schokkerige en karikaturale trekjes.

De film die vanavond door de IKON wordt uitgezonden behandelt een sociaal drama waar menig ouder mee is geconfronteerd en waarin herkenbare situaties zitten. Hoewel de vooral jeugdige actrices en acteurs in hun eigentijdse dialogen zeer realistisch overkomen blijft de film aan de dunne kant.

De zestienjarige Joyce (Nicole van Nierop) woont samen met haar moeder (Kiki Classen) en broertje Rik (Tobias Nierop) in `filmstad' Rotterdam waarvan we maar enkele details zien. Moeder heeft een koffiehuis en moet hard werken om het hoofd boven water te houden. Joyce werkt in het koffiehuis en op een dag ontdekt ze dat ze zwanger is van haar vriend Jeroen (Olivier Tuinier). Ze vertelt het niet aan haar moeder. Maar moeders komen overal achter en die van Joyce laat haar de keuze: abortus of het huis uit. ,,Je verziekt je hele leven. Je laat het weghalen of je gaat de deur uit.' Joyce gaat op zoek naar haar vriend, maar erg enthousiast reageert die niet.

Zij is in de war en keert terug naar de keuken in het koffiehuis waar het pesterige broertje, jengelend om iets lekkers, met zijn nieuwe bokshandschoenen op haar rug beukt. Dat irriteert haar zo dat zij met de vleesspies toeslaat. Dan abrupt als eindshot zien we het broertje afgevoerd worden in een ambulance. Deze kijker in verwarring achterlatend.

Filmlab: Paradiso (Janice Pierre, 2002, Ned.), IKON, Ned.3. 0.15-0.38u.