Van Marwijk ontvangt brief met kogels

Feyenoord-trainer Bert van Marwijk heeft vorige week een dreigbrief gekregen met daarin enkele patronen. De Rotterdamse politie heeft een onderzoek ingesteld.

Als aanleiding voor het dreigement, dat tevens is gericht aan het gezin van de coach, worden de `Hamas-spreekkoren' genoemd die vorige week bij de open dag van Feyenoord in de Kuip te horen waren. De brief was ondertekend door `de harde kern van Ajax' en `de joodse gemeenschap'.

Volgens de politie is uit onderzoek tot nu toe niets gebleken van een link met Ajax. De politie sluit niet uit dat de afzender de aandacht wil vestigen op de omstreden spreekkoren en daarbij de naam van Ajax misbruikt.

Woensdag werd Van Marwijk voor de tweede keer bedreigd. Bij een televisiestation werd die dag een brief met nagenoeg dezelfde inhoud bezorgd. Naar aanleiding van de eerste brief had de politie al niet nader omschreven maatregelen genomen om de trainer van Feyenoord en zijn gezin te beschermen. Van Marwijk werd gisteravond in Apeldoorn na de vriendschappelijke wedstrijd van Feyenoord tegen AGOVV (0-8) om een rectie gevraagd, maar hij onthield zich van commentaar. Hij verwees naar het persbericht van de politie.

Van Marwijk is, voorzover bekend, de tweede trainer in het betaalde voetbal die op deze wijze wordt bedreigd. Frank Rijkaard ontving aan het einde van het vorige seizoen als trainer van Sparta een brief met een kogel. De anonieme afzender eiste het onmiddellijke ontslag van de trainer, wegens de slechte prestaties van Sparta. Rijkaard en zijn gezin werden 24 uur per dag bewaakt door een particuliere beveiligingsdienst. Nadat Sparta was gedegradeerd uit de eredivisie, nam hij ontslag.

Bij Feyenoord is geschokt gereageerd op de bedreigingen aan het adres van Van Marwijk. ,,In wat voor bizarre wereld leven we eigenlijk'', vroeg manager Jan D. Swart zich in een reactie tegenover het persbureau ANP af. ,,Van Marwijk is, net als ieder weldenkend mens, een tegenstander van racistische spreekkoren. Als dit de gevolgen zijn van dergelijke liederen mogen we toch hopen dat op de tribune eindelijk het gezonde verstand eens gaat zegevieren.''