Tour Féminin?

De Tour Féminin is in volle gang. Krijgt de wielerronde van Frankrijk voor vrouwen voldoende aandacht van en in de landelijke media?

Joop Atsma, voorzitter wielerbond KNWU en Tweede-Kamerlid voor het CDA: ,,Ofschoon Leontien van Moorsel deze week op sublieme wijze een tijdrit won, zag ik daar weinig van terug op televisie. Desondanks is er dit jaar meer aandacht voor de Tour Féminin dan in de afgelopen seizoenen. Een Nederlandse organisator van de ronde vertelde me in elk geval dat hij een flink aantal tv-contracten heeft afgesloten. Nu de Tour Féminin uit ons land weg is, verslapt de aandacht van de Nederlandse pers. Dat is jammer, want we hebben toch wielrensters van wereldformaat. Ach, amateurvoetballers leggen het wat aandacht betreft ook af tegen profvoetballers. Wat ik wél opvallend vindt, is dat Studio Sport de vierde doelman van Ajax interessanter vindt dan Leontien van Moorsel. In het algemeen kun je dan ook zeggen dat vrouwelijke wielrenners te weinig aandacht krijgen.''

Richard Groenendaal, veldrijder en vriend van wielrenster Evelien Basten: ,,Je moet de Tour Féminin natuurlijk niet gaan vergelijken met de Ronde van Frankrijk voor mannen. De Tour de France krijgt weer veel te veel aandacht. Gedurende die wedstrijd wemelt het van de journalisten, terwijl bij een grote race als de Ronde van Duitsland maar weinig pers aanwezig is. Bij sommige journalistieke keuzes kun je vraagtekens zetten. Toch krijgt de Tour Féminin voldoende aandacht, de dames komen veelvuldig op televisie. Dat is in elk geval een goede zaak voor de vrouwensport. Daar moeten ze het maar mee doen.''

Keetie van Oosten-Hage, oud-wielrenster: ,,Studio Sport besteedt elke avond zendtijd aan de Tour Féminin. Dat was vijftien jaar geleden nog niet het geval. In die zin kun je zeggen dat er tegenwoordig meer aandacht is voor vrouwenwielrennen. Normaal gesproken heeft het grote publiek meer interesse in de mannensport. Het gaat daar toch nog allemaal net iets flitsender en sneller aan toe. Afgezien daarvan zal de ene sporttak de andere altijd overvleugelen. Op het EK atletiek in München worden topprestaties geleverd, maar zo gauw er in Nederland op voetbalgebied nieuws is, krijgt dat de prioriteit. Zo is er altijd wat. Het zal nog heel wat jaren duren voordat de vrouwensport evenveel aandacht krijgt als de mannensport.''

Cees Priem, oud-ploegleider: ,,Het is knap wat de rensters presteren in de Tour Féminin. Ze rijden over het algemeen goed, ze bedrijven absoluut topsport. Op zich wordt er veel aandacht besteed aan hun Ronde van Frankrijk. Zelf probeer ik zo nu en dan wat beelden mee te pikken, daar hoef ik weinig moeite voor te doen. De televisie volgt hen op de voet, en ook de kranten zijn overal bij. Natuurlijk is de Tour Féminin afhankelijk van vedettes als Van Moorsel, maar elke sport heeft toch helden nodig? Ik kan me voorstellen dat vrouwelijke sporters af en toe gefrustreerd raken omdat mannen meer aandacht krijgen, maar zo is het nu eenmaal verdeeld. Alleen bij tennis krijgen vrouwen evenveel aandacht als de mannen.''

Erik Breukink, oud-wielrenner en tv-commentator: ,,Ik zie maar weinig van de Tour Féminin terug op televisie. De ronde krijgt waarschijnlijk te weinig aandacht van de pers. Het is voor die vrouwen toch de wedstrijd van het jaar. In de televisiewereld gelden de wetten van de kijkcijfers, en die zullen bij de Tour Féminin niet al te hoog zijn. En dan moet zo'n wedstrijd vaak wijken voor iets anders. Over het algemeen krijgen mannelijke sporters meer aandacht dan de vrouwen. Alleen in het tennis bestaat dat verschil niet. Nu kent het vrouwentennis met de Williams-zusjes twee iconen. Bij de mannelijke tennissers lopen weinig persoonlijkheden rond. Misschien heeft de Tour Féminin behoefte aan Williams-types. De ronde van Frankrijk voor vrouwen is in Nederland natuurlijk vooral populair door Leontien van Moorsel. Zonder haar zou er minder aandacht zijn voor de sport. Het grote publiek is vooral geïnteresseerd in mannensport, dat zal voorlopig wel zo blijven.''