Spelen Peking 2008 mogelijk iets later

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) staat open voor de discussie de Olympische Spelen van Peking in 2008 later dan gepland te laten beginnen. Nu staat de openingsceremonie voor eind juli, begin augustus op het programma, gedurende de heetste periode in China.

De afgelopen dagen bezocht de uit 23 personen bestaande coördinatiecommissie van het IOC de hoofdstad van China. De Nederlander Hein Verbruggen gaf naderhand als voorzitter van de delegatie toe dat de weersomstandigheden in de betreffende maanden niet ideaal zijn voor de atleten.

Zomaar een verandering doorvoeren is echter niet mogelijk. ,,Dit kan alleen na uitvoerige discussie'', zei Verbruggen. ,,De internationale sportfederaties hebben hun kalender al aangepast aan de eerste vastgestelde data voor de Spelen. Bij het overleg tot wijzigingen zullen dan ook veel partijen betrokken moeten worden.''

Het IOC neemt volgend jaar een definitief besluit over het aanvangstijdstip. In de zomer kan de temperatuur in China tot boven de veertig graden oplopen. Bovendien is er sprake van een hoge luchtvochtigheid.

De coördinatiecommissie was verder opgewekt. ,,Het is indrukwekkend om te zien hoeveel progressie het organisatiecomité in het eerste jaar al heeft gemaakt'', zei Verbruggen. ,,Het enthousiasme bij de mensen in China is groot. We hebben veel positieve ontwikkelingen gezien en kijken uit naar ons volgende bezoek in december.''