`Singing Detective' verfilmd

Robert Downey jr speelt de hoofdrol in een nieuwe versie van de tv-serie The Singing Detective, die volgend jaar in de bioscopen komt. De opnamen zijn intussen voltooid. De film wordt geproduceerd door Mel Gibson, die ook de bijrol van een psychiater speelt.

The Singing Detective, geschreven door Dennis Potter, vertelde het verhaal van een thrillerschrijver, die wegens een ernstige huidziekte in het ziekenhuis ligt en koortsachtig aan zijn verleden denkt terwijl hij bovendien een filmscript tracht te schrijven. De serie maakte gebruik van flashbacks en liedjes uit de jaren veertig die door de acteurs werden geplaybackt. De oorspronkelijke versie dateert uit 1986 en werd in Nederland uitgezonden door de VPRO. Vanaf maandag 2 september wordt de serie hier herhaald.

Vlak voordat de opnamen begonnen, werd Robert Downey jr ontslagen uit een afkick-kliniek in Malibu, waar hij een jaar verbleef op bevel van de rechter. Eerder liep hij gevangenisstraf op wegens het bezit van drugs. Om die reden werd hij op staande voet ontslagen bij de tv-serie Ally McBeal. Zijn laatste bioscoopfilm, Wonder boys, maakte hij in 2000.

Het initiatief om The Singing Detective te verfilmen is van Mel Gibson, wiens productiemaatschappij Icon het budget op tafel heeft gelegd. Hij koos ook Robert Downey jr voor de rol, die in de tv-serie werd gespeeld door Michael Gambon. Gibson en Downey zijn bevriend sinds ze samen in Air America speelden. De film wordt geregisseerd door Keith Gordon.