Rol in kabinet Israël breekt Arbeidspartij op

De Arbeidspartij dacht Likud van premier Sharon klein te kunnen houden in het kabinet. Dat lijkt mislukt met als gevolg onrust in de Arbeidspartij.

Het is voor de Israëlische Arbeidspartij een schrale troost dat premier Ariel Sharon van de Likud-partij alom kritiek oogst. Als er nu namelijk algemene verkiezingen zouden worden gehouden, zou Likud volgens een opiniepeiling van gisteren in de krant Yediot Achronot de Arbeidspartij ver achter zich laten. De Arbeidspartij zou van 26 op 19 zetels in de knesset terugvallen, terwijl Likud van 19 naar 31 zetels groeit.

Deelname aan de regering van nationale eenheid onder Sharon heeft ook in andere opzichten een ontwrichtend effect op de Arbeidspartij. Professor Shlomo Ben Ami, die minister van Buitenlandse Zaken was onder de socialistische premier Ehud Barak, heeft deze week wegens de `prostitutie' van de Arbeidspartij in de regering Sharon zijn zetel in het parlement opgegeven.

In de Israëlische politiek is het uitzonderlijk dat een parlementariër zoiets vrijwillig doet. Voor Ben Ami was de maat echter vol. In een brief aan de voorzitter van de Knesset beschuldigt hij de Arbeidspartij ervan ,,de staart in dienst van Sharon'' te zijn, die iedere kans op een opening naar de Palestijnen, en een oplossing de nek omdraait.

Ben Ami beschuldigt de regering Sharon-Peres ervan Israëls veiligheid aan de rand van de afgrond te hebben gebracht en bovendien de resten van de verzorgingsstaat af te breken. ,,De regering laat politieke kansen liggen, verovert opnieuw de (Palestijnse) gebieden en stookt het vuur in deze gebieden op als zich kansen, hoe klein ook, voordoen om het politieke proces weer in beweging te brengen. De Arbeidspartij gedraagt zich alsof zij een fractie van Sharon in Likud is'', schreef Ben Ami.

De huidige partijleider, minister van Defensie, Benjamin Ben Eliezer, lijkt zich intussen op te maken een regeringscrisis en vervroegde algemene verkiezingen te forceren over de sociale politiek van de regering. Juist in tijden van toenemende werkloosheid komen de harde bezuinigingen van de regering op sociale uitkeringen hard aan.

Shimon Peres, minister van Buitenlandse Zaken, voelt daar echter weinig voor. Hij gelooft nog steeds Sharon onder controle te kunnen krijgen, hoewel dat volgens Ben Ami een illusie is. In zijn ogen is Peres een marionet in handen van Sharon geworden en daardoor wegens zijn historische rol in de Arbeidspartij ook een tragische voorman die de partij ernstig schaadt.

De verwarring in de top van de Arbeidspartij is wegens de identificatie met Likud groot. Nogal wat toppolitici hebben al voordat Ben Ami dat deed, de partij de rug toegekeerd. De Arbeidspartij lijkt door afsplitsingen te versnipperen indien het verbond met Likud niet snel wordt opgezegd zodat de partij alsnog kan proberen een alternatief voor rechts te zijn.

In zo'n situatie is er altijd wel iemand die de partij wil redden. Amiram Mitzna, de populaire burgemeester van Haifa, heeft zich met dat doel voor ogen kandidaat gesteld. Een peiling gaf gisteren aan dat 49 procent van de Israëliërs hem nu al als leider van de Arbeidspartij wil. Benjamin Ben Eliezer moet het maar met 26 procent doen. Mitzna, die zoals veel politici een militaire carrière achter zich heeft, houdt er gematigde opvattingen op na over het conflict met de Palestijnen. Hij wil de Arbeidspartij vooral haar humanistische gezicht teruggeven dat door de coalitie met Sharons Likud een rechts masker op heeft gekregen.

    • Salomon Bouman