Rechter laat politici horen als getuigen

De Tweede-Kamerleden M. Herben (LPF), J. Janssen van Raay (LPF) en F. Teeven (Leefbaar Nederland) moeten getuigen in de strafzaak tegen Volkert van der G., de verdachte van de moord op voormalig LPF-leider Pim Fortuyn. Dat heeft de Amsterdamse rechtbank gistermiddag besloten.

Ook H. van den Haak, voorzitter van de commissie die de beveiliging van Pim Fortuyn onderzoekt, moet worden verhoord. De getuigenissen vinden, zoals gebruikelijk, plaats achter gesloten deuren bij de rechter-commissaris, naar wie het vooronderzoek in de zaak tegen Volkert van der G. is terugverwezen. De rechtbank besloot gisteren de detentie van Van der G. met negentig dagen te verlengen.

Met het oproepen van de getuigen komt de rechtbank gedeeltelijk tegemoet aan een verzoek van de verdediging van Van der G. Die had om de getuigen gevraagd omdat ze zich publiekelijk hebben uitgelaten over de strafzaak. De raadslieden willen weten waar zij zich op hebben gebaseerd. Zo zei Herben, de scheidende fractieleider van de LPF, dat Van der G. deel uitmaakt van een groep van vijf gevaarlijke personen. Janssen van Raay bestempelde hem als huurmoordenaar van Al-Qaeda.

Teeven zei vlak na de moord dat Van der G. een geoefend schutter is, een voorverkenning van de plaats delict heeft uitgevoerd en niet alleen kan hebben gehandeld. Volgens de rechtbank is Teeven hiermee buiten zijn boekje gegaan, omdat hij toen nog officier van justitie was. Weliswaar had hij, als lijsttrekker van Leefbaar Nederland, buitengewoon verlof, maar als ,,publieke autoriteit'' had hij geen uitspraken over de zaak Van der G. mogen doen.

Van Van den Haak wil de verdediging weten wat zijn onderzoek precies behelst en wat de relatie met de strafzaak is. Op het beschikbaar stellen van een aantal procesverbalen na, wees de rechtbank de andere verzoeken van de verdediging af. Daarbij ging het onder meer om het verhoren van een aantal (oud-) bewindslieden – onder wie premier Balkenende en oud-premier Kok – en inzage in documenten, onder meer van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheids Dienst.

Het openbaar ministerie gaf gisteren aanvullende informatie over DNA-materiaal dat op het moordwapen is aangetroffen. Op de patroonhouder van het pistool van de verdachte is celmateriaal aangetroffen waarvan het DNA-profiel niet overeenkomt met dat van Van der G., maar wel met het DNA-profiel dat is aangetroffen bij een ander misdrijf, een vermogensdelict.

Officier van justitie J. Plooy gaf gistermiddag een extra toelichting over deze kwestie, omdat er volgens hem misverstanden zijn gerezen in de media. ,,De suggestie dat Van der G. of het wapen betrokken is geweest bij een ander misdrijf, is onjuist'', aldus Plooy. [Vervolg STRAFZAAK: pagina 3]

STRAFZAAK

Vervolg zaak over enkele maanden

[Vervolg van pagina 1] Eerder was overigens al bekend geworden dat het Nederlands Forensisch Instituut heeft geconcludeerd dat er geen schietincident bekend is, waarbij het moordwapen is gebruikt.De Forensisch Psychiatrische Dienst gaat in opdracht van de rechtbank bekijken of het wenselijk is om Van der G. te onderwerpen aan een gedragskundig onderzoek. De verwachting is dat de inhoudelijke behandeling van de strafzaak over een aantal maanden verder gaat.

LPF-Tweede-Kamerlid Janssen van Raay zegt dat hij ,,bij wijze van uitzondering zijn mond houdt'' nu de Amsterdamse rechtbank heeft besloten dat hij moet getuigen in de strafzaak tegen Volkert van der G. Hij wil zijn ,,geloofwaardigheid behouden'' en doet daarom tot zijn verhoor geen enkele mededeling over de zaak, zo laat hij vrijdag weten. LPF-fractievoorzitter Herben, die ook opgeroepen is als getuige, was gisteravond niet bereikbaar voor commentaar.

De advocaat van Volkert van der G., mr. Franken, heeft ook vice-fractievoorzitter Hoogendijk van de LPF wilen oproepen als getuige, maar dat verzoek werd niet ingewilligd. Hoogendijk zei gisteravond geen commentaar te willen geven en dat hij de rechtszaak vrijdag niet gevolgd heeft.

Prof.dr. H. Beunders, hoogleraar Media en Cultuur aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, vindt de beslissing van de rechtbank om een aantal politici als getuigen te laten horen opmerkelijk. ,,Daarmee staat de rechtbank toch toe dat de zaak in de politieke sfeer wordt getrokken. Ik zie nog niet hoe de rechters willen voorkomen dat de verdediging mensen als Herben en Teeven geheel gaat fileren over hun politieke denkbeelden.''

Volgens Beunders willen de advocaten van Van der G. een politiek proces maken van de rechtszaak, omdat de mogelijke onschuld van hun cliënt moeilijk aannemelijk valt te maken.