Opvang voor verwarden alweer dicht

De Amsterdamse wethouder zorg, H.Belliot, heeft de net geopende noodopvang voor verwarde mensen voor twee weken gesloten. De `screeningsruimte' is bedoeld voor de eerste opvang van verwarde mensen die door de politie in de stad zijn aangetroffen. De ruimte moet dicht, zegt Belliot, vanwege ,, onacceptabele chaos''.

Begin deze week, toen de noodopvang openging, bleek meteen dat sommige patiënten niet snel konden worden doorgestuurd en in afwachting van plaatsing elders, soms urenlang aan het meubilair werden vastgeketend. Afgelopen donderdag beschuldigde plaatsvervangend korpschef van de Amsterdamse politie, J.Van Riessen in Het Parool de instellingen voor geestelijke Gezondheidszorg (GGZ) van ,,onbetrouwbaarheid''.

Gistermiddag hield Belliot spoedoverleg met de politie en de zorginstellingen. Volgens haar was iedereen ,,in vol ornaat'' aanwezig. ,,Ze hebben de vredespijp gerookt, zitten nu op één lijn. De sfeer was hardstikke goed. Nu heeft iedereen twee weken om naar oplossingen te zoeken.''

Het grote probleem, zegt Belliot, is het beddentekort, ,,dat is de bottleneck''. De instellingen voor Geestelijke Gezondheidszorg en de zorgverzekeraars gaan nu gezamenlijk op zoek naar `bedden' en komen met plannen om de geconstateerde problemen op ,,de werkvloer'' op te lossen. Belliot zegt er ,,als bestuurder'' alle vertrouwen in te hebben dat de partijen er uit zullen komen, ,,Want het zijn tenslotte professionals''.

De gemeente Amsterdam stak onlangs 400.000 euro in een speciale noodopvang voor verwarde mensen. Deze opvang, de screeningsruimte, die in de buurt van het Amstelstation staat, moest voorkomen dat verwarde patiënten in de politiecel belanden. In het verleden hebben mensen soms 48 uur in de cel moeten doorbrengen voordat er een plaats werd gevonden in een inrichting.

Afgelopen week bleek dat de al eerder in het leven geroepen noodopvang voor zwaar agressieve psychische patiënten, de Tijdelijke Opvang Amsterdam (TOA) vol zat. Twee patiënten die vanuit de screeningsruimte naar de TOA gebracht hadden moeten worden, konden daar niet terecht en werden vastgebonden aan een tafel tot er elders plek was gevonden.

Wethouder Belliot wil niet zeggen wat de gemeente gaat doen wanneer over twee weken de door de GGZ geleverde oplossingen niet voldoen. ,,We gaan uit van hun goede wil.''