Oppositie Irak gaat regering oprichten

De leiders van zes Iraakse oppositiegroepen gaan een alternatieve, democratische, regering oprichten. Dat hebben zij gisteren aangekondigd in de Amerikaanse hoofdstad Washington.

De dissidenten zijn op uitnodiging van de Verenigde Staten in Washington om te praten over de rol die zij kunnen spelen bij Amerikaanse pogingen het regime van de Iraakse president Saddam Hussein omver te werpen. Ze willen ,,zo snel mogelijk'' een bijeenkomst met allerlei oppositionele groepen in ,,een Europees land'' organiseren om een regering te vormen die ,,democratische vertegenwoordiging de burgers van Irak'' verzekert, zo zei Hamid al-Bayati van de Hoge Raad van de Islamitische Revolutie in Irak. Eerdere pogingen van oppositionele bewegingen een alternatieve regering (in het buitenland) op te richten, zijn tot dusver altijd gestrand.

Het is voor eerst in jaren dat de oppositieleiders bijeen zijn. De dissidenten zijn onderling sterk verdeeld. De VS hoopten met de bijeenkomst te laten zien dat zij ook nadenken over een toekomst voor Irak nadat Saddam Hussein is verdreven. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken hebben ,,de Iraakse oppositie en wij eenzelfde doel, en dat is het vertrek van Saddam Hussein en zijn regime''.

Onduidelijk is of de gesprekspartners militaire informatie hebben uitgewisseld. Voorafgaand aan de bijeenkomst zei de leider van het Iraakse Nationaal Congres, de grootste overkoepelende Iraakse oppositiebeweging, dat Washington geen militaire actie moet ondernemen, maar een democratische revolutie op gang zou moeten brengen. Vandaag zullen de dissidenten via een videolink met de Amerikaanse vice-president Dick Cheney spreken.

In het Congres groeit het verzet tegen een aanval op Irak. De leider van de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden, Republikein Dick Armey, waarschuwde gisteren dat een niet uitgelokte aanval op Irak een schending van internationale wetgeving zou zijn, en steun voor de VS zou ondermijnen. De opmerking van Armey is met name opvallend omdat de Republikein gezien wordt als een loyale bondgenoot van president George Bush.

De president zelf zei gisteren geen tijdstip voor een mogelijke aanval te hebben bepaald en wilde vragen over wanneer hij denkt Irak aan te vallen niet beantwoorden. ,,Als ik het wist, zou ik het u of de vijand niet vertellen'', aldus de president tegen journalisten tijdens een persconferentie op zijn ranch in Crawford, Texas. Op de vraag of hij nog dit jaar een beslissing zou nemen, antwoordde Bush ,,niet per se''.