NAVO arresteert etnische Albanezen

De NAVO-troepenmacht in Macedonië heeft tijdens schermutselingen langs de grens met Kosovo negentien etnische Albanezen opgepakt. Volgens de autoriteiten in Skopje gaat het om sympathisanten van een onlangs in Kosovo gevormde groepering die er op uit zou zijn de verkiezingen van volgende maand in Macedonië te verstoren. De woordvoerder van de NAVO wilde niet zeggen of de arrestanten bij die groepering horen.

De NAVO-troepenmacht in Macedonië, 700 militairen in omvang, staat sinds eind juni onder Nederlands bevel. De troepenmacht werd in september vorig jaar in Macedonië gestationeerd om toe te zien op de naleving van het akkoord tussen de Macedonische regering en de etnisch-Albanese minderheid in het land. Het mandaat werd sindsdien al verschillende keren verlengd wegens de voortdurende instabiliteit, met name in het noorden langs de grens met Kosovo, de onder internationaal toezicht staande Servische provincie waar etnisch-Albanezen in de meerderheid zijn.

De rebellengroep, die zich het Leger van de Republiek Ilirida noemt, zegt te vechten voor meer rechten voor de Albanese minderheid in Macedonië. NAVO-vertegenwoordigers in Skopje relativeerden het gevaar dat de groep zou stichten. ,,De algemene inschatting is dat de kans niet erg groot is dat opnieuw georganiseerd geweld de kop op zal steken'', aldus de NAVO-woordvoerder in Skopje. NAVO-ambassadeur Nano Ruzin voegde daaraan toe: ,,Het gaat om een kleine groep jongeren, twintigers, voornamelijk afkomstig uit Kosovo, en zij vormen geen serieuze bedrediging.''

Daarentegen waarschuwden politici in Macedonië, die zich opmaken voor de komende verkiezingen, voor de onrust die Albanese rebellen in de noordelijke grensstreek stichten. Minister Ljupco Georgijevski zei eerder deze week dat de rebellengroep bewijst dat ,,Albanezen hun territoriale ambities nog niet hebben opgegeven''.