Kroonprins alsnog naar de Antillen

Kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima hervatten zondag hun kenismakingsbezoek aan de Nederlandse Antillen en Aruba. Het bezoek begint op Curaçao en het prinselijke paar zal alle zes eilanden aandoen.

Willem-Alexander en Máxima waren begin mei al aan de kenismaking met de Nederlandse Antillen begonnen, toen Pim Fortuyn in Nederland werd doodgeschoten. In overleg met de regering werd daarop besloten de reis af te breken, om die later weer te hervatten.

De reis naar de West maakt deel uit van de reeks kennismakingsbezoeken die Willem-Alexander en Máxima vorig jaar na hun huwelijk hebben afgelegd. Toen werden alle Nederlandse provincies en de vier grote steden aangedaan.

Dat het bezoek aan de Antillen en Aruba nu pas plaatsvindt geeft het prinselijke paar de gelegenheid kennis te maken het nieuwe kabinet van de Nederlandse Antillen onder leiding van minister-president Ys van de PAR. Op maandag zullen zij de ministers van het kabinet ontmoeten.

Op vrijdag vliegen Willem-Alexander en Máxima naar Sint-Maarten. Eén van de centrale thema's voor het kabinet Ys is de losmaking van dit eiland uit het Antilliaanse verband, naar voorbeeld van de status aparte die Aruba halverwege de jaren tachtig verkreeg. Ook het eiland Saba, dat volgende week zaterdag wordt aangedaan, wil grotere autonomie. De Nederlandse regering wil hiervan echter niet weten.

Het paar zal op alle eilanden politici ontmoeten, maar de nadruk van de reis ligt bij bezoeken aan culturele en maatschappelijke activiteiten.