Kritiek VN-rapporteur op wetsvoorstel Italië

De Verenigde Naties hebben kritiek op het Italiaanse wetsvoorstel om verdachten van misdrijven die vermoeden geen eerlijk proces te krijgen, een rechter uit een andere stad te laten kiezen.

Volgens de speciale VN-rapporteur inzake onafhankelijke rechtspraak, de Maleisische diplomaat Param Cumaraswamy, bestaat het gevaar dat de beoogde wet zal bijdragen aan vertraging van processen tegen prominente politici. Het wetsvoorstel, dat ook in Italië zeer omstreden is, werd vorige week in de senaat aangenomen. Het voorstel wordt uitgelegd als een poging van premier Berlusconi aan vervolging te ontkomen. De premier moet dit najaar voorkomen voor de rechtbank van Milaan, wegens vervolgd voor omkoping van rechters in de jaren tachtig, toen hij een levensmiddelenbedrijf aankocht. Hij zou de zaak willen overplaatsten en zo vertragen in de hoop dat van uitstel afstel komt.

Volgens een verklaring van de VN in Genève bracht de rapporteur Cumaraswamy zijn bezorgdheid vorige week al schriftelijk over aan Berlusconi in zijn hoedanigheid als minister van Buitenlandse Zaken.

Eerder dit jaar zei Cumaraswamy al dat Italiaanse rechters en juristen ,,redelijke grond'' hadden bezorgd te zijn dat hun onafhankelijkheid in het geding kwam. Cumaraswamy constateerde toen tevens dat Italiaanse politici veelvuldig hun invloed gebruikten om rechtszaken te vertragen. (Reuters)