Jaap Blokker: `Justitie doet niets'

Elf gewapende overvallen op 500 Blokkerwinkels waren voor bestuursvoorzitter Jaap Blokker de aanleiding om in het jaarverslag 2001 van Blokker Holding BV over de afkomst van de daders te schrijven. Dat zegt Jaap Blokker in een gesprek met deze krant. Blokker, die de publiciteit schuwt, liet zich voor één keer interviewen op aandrang van zijn commissarissen.

Afgelopen dinsdag ontstond bij belangenbehartigers van allochtonen en asielzoekers ophef over het voorwoord van het jaarverslag. Daarin schrijft Blokker onder meer dat er steeds meer gewapende roofovervallen op zijn winkels worden gepleegd en dat de daders vaak Marokkaan, Antilliaan of Oost-Europeaan zijn. ,,Het heeft er alle schijn van dat winkel- en straatroven een monocultureel verschijnsel zijn'', schreef hij.

Waarom zo'n politiek geladen boodschap in een jaarverslag? Blokker: ,,Het is niet politiek geladen bedoeld, het is de realiteit. We schrijven het jaarverslag voor onze medewerkers, die zelf vaak van allochtone afkomst zijn. We willen dat zij weten dat wij dit minstens zo belangrijk vinden als mooie omzet- en winstcijfers. Zíj zijn degenen die ermee te maken hebben.

,,Afgelopen week is er in Rotterdam weer een medewerkster van ons na sluitingstijd opgewacht door een paar jongens die ze overdag had weggestuurd omdat ze probeerden te stelen. Ik word daar ontzettend boos om. En ik kan er niet tegen dat zulke feiten als onbelangrijk worden afgedaan.

,,Als er geen doden vallen, lijkt het wel of niemand geïnteresseerd is. We sturen ons jaarverslag al jaren naar het ministerie van Justitie. Maar er verandert niets.''

interview: pagina 21