Indiase heilbot

Als ik in mijn voorraadkast met kruiden en specerijen kijk, kan ik kiezen uit zeven verschillende soorten gedroogde rode chilipepers; van hele grote of piepkleine rode chilipepers tot fijngemalen en grof gemalen specifieke soorten peper, allemaal met hun eigen, kenmerkende smaak en gradaties van scherpte. Voor dit recept koos ik een grof gemalen, niet al te pikante chilipeper uit Frankrijk, de piment d'Espelette, uit de buurt van de badplaats Biarritz. Voor een iets andere scherpe smaak kunt u bijvoorbeeld cayennepeper gebruiken; de keuze is aan u.

Leg de moten heilbot naast elkaar in een zuurbestendige schaal.

Doe het zeezout in een vijzel. Hak de knoflook en gember grof en doe beide ook in de vijzel. Stamp dit mengsel tot een pasta. Schep er de gemalen komijn, chilipeper, geelwortel, het paprikapoeder en citroensap door tot u een homogene pasta hebt verkregen. Wrijf deze pasta over beide kanten van de moten vis, dek de schaal af en laat de vis vervolgens minstens 15 minuten tot aan 2 uur marineren.

Verhit de boter in een kleine pan en schep het witte schuim dat naar boven drijft eraf. Gebruik deze geklaarde boter om de vis tijdens het roosteren te bedruipen.

Vet een grote visklem voor de barbecue in met olie. Leg er de moten heilbot naast elkaar in en leg de klem op het rooster boven de met een laagje witte as bedekte houtskool. U kunt de moten ook op een rooster in een grillpan leggen en de pan onder een hete grill zetten. Rooster of grilleer de vis 12 tot 15 minuten, waarbij u de klem om de 3 minuten omkeert en de moten met de geklaarde boter bedruipt. Strooi vlak voor de vis naar wens geroosterd is de garam masala over de vis. Controleer of de heilbot gaar is door er de punt van een scherp mes in te steken. De punt moet er makkelijk in glijden. Dien op en geef er bijvoorbeeld met zeezout bestrooide en daarna met sesamolie besprenkelde broccoli en gestoomde witte rijst bij.