Ierse politie vindt gestolen portret Rubens terug

De politie van Dublin heeft een schilderij van de Vlaamse meester Pieter Paul Rubens teruggevonden. Het was 16 jaar geleden gestolen door de bende van Martin Cahill, een van Ierlands beruchtste misdadigers. Samen met 17 andere werken werd het toen ontvreemd uit Russborough House, het huis van de overleden Britse kunstverzamelaar en filantroop Sir Alfred Beit. De meeste schilderijen waren de afgelopen jaren al opgedoken, voornamelijk bij argwanende veilinghuizen in België en Groot-Brittannië. Russborough House was al driemaal het doelwit van criminelen, ondermeer een IRA-bende die er in 1974 19 schilderijen stal. Bendeleider Cahill, die in 1994 door de IRA werd vermoord, was de inspiratie voor twee speelfilms over de kunst van het kraken: The General van John Boorman en Ordinary Decent Criminal, met een hoofdrol van Kevin Spacey.