Herenparen

Bij een bridgefestival horen ook wedstrijden waaraan alleen mannen en alleen vrouwen aan mee mogen doen: de heren- en de vrouwenparen. De herenparen van het Scheveningse bridgefestival van deze week was een prooi voor de Delftse combinatie Gert-Jan Olsder en Fred van der Wouden (64,6 procent), juist voor de internationals Simon de Wijs (Rotterdam) en Sjoert Brink (Londen). Op onderstaand spel had Brink, die in het Londense robbercircuit een goed belegde boterham verdient, het lot van hem en zijn partner in eigen handen. Zijn tegenstanders waren namelijk de latere winnaars:

Z/Allen

♠ H 10 9

♡ B 6 5 4

♦ A 8

♣ 10 5 4 3

♠ 8 3

♠ V B 7 6 5

♡ 10 3

♡ H 8 7 2

♦ H V 7 3

♦ 10 6 4

♣ A 9 8 7 6

♣ V

♠ A 4 2

♡ A V 9

♦ B 9 5 2

♣ H B 2

Brink zat als zuid in 2SA na 1SA-2♣ (Stayman)-2♦-2SA. Olsder kwam uit met een kleine klaveren voor vrouw en heer. Brink, die een rookgordijn over het tegenspel wilde laten zakken, probeerde nu een ruiten naar de acht. Van der Wouden liet zich niet van de wijs brengen. Hij won de tien en speelde correct ruiten door. De leider kwam zo niet verder dan acht slagen (drie harten, twee klaveren, twee schoppen en een ruiten).

Nadere analyse leert dat zonder Brinks ongelukkig ruitenmanoeuvre de leider zelfs negen slagen kan maken. Er vanuitgaande dat hij altijd drie harten- en twee klaverenslagen kan versieren, kan hij zich een wegbanen naar een eindspel waarin west van zijn ruitenbezit moet afspelen. En dat levert een extra ruitenslag op, omdat oost, die zijn schoppens bezet moet houden, ♦10 moet opgeven. Lastig, maar niet onmogelijk. Had de leider dat allemaal goed gedaan dan had hij de in een parenwedstrijd broodnodige overslag gemaakt, die in dit geval zelfs tot de toernooioverwinning zou hebben geleid. Het verschil tussen de uiteindelijke nummers was immers maar gering.

In Scheveningen doet ook de blinde bridger J. Toet mee. Toet (70) beluistert de spellen (uiteraard alleen zijn hand) via een cassetterecorder en laat vervolgens een assistent de kaarten bijspelen. Voor zover mij bekend een unicum in de bridgewereld.