Groep Litouwers voert actie voor vrouw van Rumsas

Ongeveer vijftig Litouwers hebben gisteren voor de Franse ambassade in Vilnius, de hoofdstad van Litouwen, de vrijlating geëist van Edita Rumsas, de vrouw van wielrenner Raimundas Rumsas. Zij werd bijna twee weken geleden bij de Frans-Italiaanse grens aangehouden nadat in haar auto verboden middelen waren aangetroffen, een dag na afloop van de Tour de France waar haar man als derde was geëindigd. ,,Laat de moeder terugkeren naar haar kinderen'', luidde de tekst op een van de spandoeken. De actie was georganiseerd door een Litouwse tv-persoonlijkheid. ,,Als ze niet wordt vrijgelaten, boycotten we Franse producten'', sprak hij dreigend. Edita Rumsas blijft voorlopig in hechtenis. Haar advocaten hadden woensdag de Franse justitie verzocht de vrouw vrij te laten, omdat – zo betoogden ze – het bezitten van medicijnen geen misdaad is. Het gerecht van Bonneville heeft een beslissing hierover uitgesteld tot volgende week.

Volgens de echtgenote van de Litouwse Lampre-coureur waren de spullen (onder meer epo, testosteron en corticoïden) bestemd voor de schoonmoeder van Raimondas Rumsas.