Gemeenteraad van Brunssum steunt college

De gemeenteraad van Brunssum heeft unaniem het vertrouwen uitgesproken in drie wethouders die ervan beticht zijn om steekpenningen te hebben gevraagd.

Tegen de aanvrager van een vergunning voor een coffeeshop, die de beschuldiging heeft gedaan, begint de gemeente een procedure wegens smaad.

Dat bleek gisteren na een overleg tussen de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders. De wethouders ontkennen het vragen of aannemen van smeergeld. In zijn verhoor bij de politie verklaarde de aanvrager van de vergunning, R. uit Landgraaf, dat drie wethouders smeergeld wilden om de komst van de eerste coffeeshop in Brunssum politiek mogelijk te maken.

R. werd door de politie gehoord in verband met de reeks aanslagen op auto's van politici en politieagenten in Brunssum, en wegens bedreigingen van wethouders. Tien wagens gingen in vlammen op en onder de auto van de echtgenote van één van de wethouders ontplofte een granaat. De gebeurtenissen zijn in verband gebracht met het voornemen van het college om de vestiging van een coffeeshop in Brunssum te weigeren.

Afgelopen week publiceerde de regionale pers het procesverbaal van de verklaring die R. bij de politie aflegde. De raad hecht geen geloof aan de beschuldiging van R. In de gisteren uitgegeven verklaring distantiëren de raadsleden zich ,,unaniem'' van de aantijgingen, zeggen zij ,,geen enkele aanleiding (te zien) om aan de woorden van de wethouders te twijfelen'' en spreken zij ,,het volste vertrouwen uit in de collegeleden''.

De raad gaat wel opheldering vragen aan voormalig burgemeester F. Jacobs (CDA), sinds enkele weken burgemeester van Helmond. Volgens de wethouders heeft Jacobs toezeggingen aan de coffeeshophouder op papier gezet, die nooit zijn gedaan. Het gaat om een verslag van een gesprek tussen het voltallige college en de aanvrager van de coffeeshopvergunning. Volgens het, onder verantwoordelijkheid van Jacobs opgestelde, verslag zouden de wethouders onder meer hebben gezegd zich ,,te zullen inspannen om geen standpunt in deze kwestie [de komst van de coffeeshop, red] in de verkiezingsprogramma's te zullen opnemen.'' Jacobs was niet voor commentaar bereikbaar.

Burgemeester en wethouders zeggen in de verklaring van gisteren nogmaals dat er géén coffeeshop komt in de gemeente. Er zouden hierover geen toezeggingen zijn gedaan, aan wie dan ook.