`Geef reizigers geld terug bij vertraging'

De Consumentenbond wil dat luchtvaartmaatschappijen reizigers een vergoeding geven als ze vertraging oplopen. Ook moeten de bedrijven de passagiers bij vertragingen beter informeren en opvangen. Dat meldde de consumentenorganisatie gisteren.

Uit een enquête die de bond in juli onder ruim tweehonderd reizigers op Schiphol hield, blijkt dat ruim een kwart van de ondervraagden een vertraging opliep van meer dan vier uur. Circa 30 procent moest een halfuur tot een uur wachten voordat het vliegtuig vertrok. Eenzelfde percentage had een vertraging van één tot twee uur. De overige ondervraagden zaten twee tot vier uur vast op Schiphol.

De informatie die de passagiers kregen, liet volgens de Consumentenbond te wensen over. Uit de enquête blijkt dat 27 procent van de ondervraagden geen informatie kreeg. Ongeveer 41 procent kreeg alleen te horen hoe lang de vertraging zou duren of wat de oorzaak was. De Consumentenbond meldt dat slechts 40 procent van de geënquêteerden tevreden was over de informatie van de vliegmaatschappijen. Eenderde van de ondervraagden kreeg een drankje of een hapje aangeboden.

Om het probleem op te lossen stelt de Consumentenbond voor dat luchtvaartmaatschappijen met de reisbranche in de vervoersvoorwaarden een informatie- en opvangplicht opstellen. Verder moeten de maatschappijen plannen opstellen om vertragingen te voorkomen. Bovendien wil de bond dat het gebruik van het luchtruim wordt verbeterd.

Een woordvoerder van de KLM vermoedt dat de klachten andere – goedkope – luchtvaartmaatschappijen betreffen. De KLM compenseert reizigers door middel van een royaal pakket bij grotere vertragingen en annuleringen. ,,Hierin zitten zaken als een telefoonkaart, een maaltijdcoupon, spaarpunten, een kortingsbon voor de taxfreeshop en een kortingscoupon voor de volgende vlucht.'' Verder wordt het hotel vergoed aan gestrande reizigers.