Dumpprijs voor Global Crossing

Het failliete telecombedrijf Global Crossing is gisteren alsnog verkocht aan twee Aziatische investeerders voor 250 miljoen dollar (257 miljoen euro), een prijs die ver onder eerdere biedingen ligt.

De Amerikaanse rechter heeft de verkoop van het telecombedrijf aan Hutchison Whampoa, de investeringsmaatschappij uit Hong Kong, en Singapore Technologies goedgekeurd. Global Crossing heeft een telecomnetwerk dat meer dan tweehonderd steden en 27 landen met elkaar verbindt. De waarde van het netwerk wordt geschat op 22 miljard dollar.

De twee investeerders krijgen een belang van 61,5 procent in Global Crossing in ruil voor een onmiddelijke geldinjectie van 250 miljoen dollar. Diezelfde investeerders hadden eerder een bod gedaan van 750 miljoen dollar voor een belang van 79 procent, maar dat werd indertijd door crediteuren en banken te laag gevonden.

,,We zijn erg blij met de mensen die investeren in dit bedrijf'', aldus bestuursvoorzitter J. Legere. ,,Dat is het enige wat we op dit punt aangekomen te zeggen hebben.''

Zodra de reorganisatie van het bedrijf is afgerond, betalen Hutchison en Singapore Technologies de banken 300 miljoen dollar in contanten, zo hebben de investeerders toegezegd. Daarnaast krijgen de banken 175 miljoen euro aan nieuwe obligaties en een belang van 6 procent in het bedrijf. Oude obligatiehouders krijgen voor 25 miljoen dollar aan nieuwe obligaties en een belang van 32,5 procent.

De huidige aandeelhouders van Global Crossing krijgen niets.

De faillissementsaanvraag van Global Crossing in januari was de op drie na grootste ooit. Het bedrijf ging ten onder aan een schuldenlast van 12,4 miljard dollar en kelderende prijzen voor netwerkcapaciteit.

De Amerikaanse beurscommissie Securities and Exchange Commission verdenkt Global Crossing van het illegaal oppompen van de omzet. Dit zou zijn gebeurd door het ruilen van netwerkcapaciteit met andere telecombedrijven, waarbij ontvangen betalingen in één keer als omzet werden geboekt, terwijl kosten over een langere periode werden uitgesmeerd.

Ook het Amerikaanse Congres heeft een onderzoek ingesteld. Tegen het bedrijf lopen zestig rechtzaken van beleggers.