De Wilt maakt bij EK financiële sprong

Polsstokhoogspringster Monique de Wilt heeft de EK in München aangegrepen om met een mindere periode in haar loopbaan af te rekenen. Na de teleurstelling van de verspeelde Nederlandse titel aan Sandra van der Geer, een maand geleden in Sittard, herstelde ze gisteren met een zesde plaats op de EK haar reputatie als beste Nederlandse polsstokhoogspringster. De Wilt overwon een hoogte van 4,40 meter. Prettige bijkomstigheid is dat haar zesde plaats goed is voor de A-status van de sportkoepel NOC*NSF.

De problemen van De Wilt waren een gevolg van een gebrek aan zelfvertrouwen. En dat heeft weer alles te maken met haar wankele instelling. ,,Ik moet namelijk heel planmatig werken, anders gaat het niet goed'', schetst ze haar dilemma. ,,Ik moet bij trainingen en wedstrijden een lijn uitstippelen voor mijn tactiek en techniek, daar niet van afwijken en er vertrouwen in houden dat het goed komt. Ik moet nu eenmaal hard werken om over die lat te komen. Het komt me niet aanwaaien. En zo lang ik dat in ogenschouw houd lukt het allemaal wel. En dat vertrouwen was ik begin deze zomer kwijt.''

In de wedstrijd haperde het even op een hoogte van 4,30 meter, maar bij haar laatste poging was het goede gevoel terug en hield ze zichzelf in de wedstrijd. Ze sprong 4,40 meter door van het advies van haar coach af te wijken. Die zei haar geen grote stok te nemen uit vrees dat ze het haar ritme zou verstoren. Eigenzinnig als ze is, sloeg De Wilt het advies in de wind en sprong vervolgens redelijk soepel naar een nieuw Nederlands record op buitenbanen. Niet haar persoonlijk record, want indoor ging ze ooit over 4,44 meter.

Het breekpunt voor De Wilt lag op 4,50 meter. Van de drie pogingen leek alleen haar laatste ergens op, maar echt in de buurt van de medailles kwam ze niet. Ze had vrede met haar prestatie en bewaart 4,50 meter voor een andere wedstrijd. ,,Want ik kan die hoogte aan, dat blijkt wel uit het feit dat ik vrij ruim over 4,40 meter sprong. Maar bij polstokhoogspringen gaat de progressie nu eenmaal in stapjes. Je moet een record breken om vervolgens uit te vinden wat nodig is om weer iets hoger te springen.''

Pas in de mixed zone hoorde De Wilt dat ze haar A-status had teruggekregen. Voor de atlete met een smalle beurs een prettige bijkomstigheid. Ze beweerde dat ze niet had geweten dat die bonus aan haar zesde plek was verbonden. ,,Hoewel het geen vetpot is, red ik me financieel. En ik heb afgeleerd me druk te maken over geld. Als ik de A-status heb is dat prettig, maar ook zonder die extra centen zal ik mijn sport blijven beoefenen.''