De week

Jaap Blokker heeft de knuppel in het hoenderhok gegooid. En ze waren er als de kippen bij. De socioloog, het `ontzette' Vluchtelingenwerk, de krantencommentaren.

Het grote aantal roofovervallen is het gevolg van de ,,complete asiel- en illegalenindustrie'', zei de eigenaar van winkelketen Blokker. De hoeders van de moraal stonden op hun achterste benen. Bewijzen!

Het Centraal Planbureau voorspelt forse tegenvallers voor het nieuwe kabinet. Oorzaak? De economische groei zakt in. Bewijzen!

Daar wacht een taak voor Eduard J. Bomhoff. Had hij niet altijd gezegd dat de voorspellingen van het CPB niet deugen? Bomhoff kan van een conservatief een progressief maken, en omgekeerd. Ze zullen in de ministerraad aan zijn lippen hangen.

De nieuwe minister van Economische Zaken (LPF) zei dat wegens de slechte vooruitzichten de lasten eerder moeten worden verlicht dan in het regeerakkoord staat. Het huis was te klein. ,,Niet chique'', zei de nieuwe minister van Financiën (VVD). Zoiets moest eerst binnenskamers besproken worden. Dat is oude politiek, ik betracht de nieuwe, repliceerde de nieuwe minister van Economische Zaken.

U hoort dat naar uw smaak te vaak? Het begint inderdaad trekjes van de Nieuwe Orde te krijgen.

De Nieuwe Orde volgens VNO-NCW: de werkgevers kunnen het voortaan wel zonder vakbeweging stellen. Wie vertegenwoordigt die nu nog, zei werkgeversvoorzitter Schraven, voormalig Shell-topman. CAO-overleg kon beter met de ondernemingsraad of met de bedrijfsbonden – zoals multinationals als Shell en Philips sinds jaren doen. Het huis was te klein. Zomerkolder, zei de vakbeweging, die met haar dreigement dan de SER en de Stichting van de Arbeid te verlaten al vast een voorschot op de Nieuwe Orde nam.

Bondskanselier Schröder heeft verloren. De Duitse werkloosheid is tot boven de vier miljoen gestegen – akelig dicht in de buurt van de 4,1 miljoen toen hij vier jaar geleden werd gekozen en toen hij Duitsland had beloofd de werkloosheid tot 3,5 miljoen terug te brengen. Read my lips, zei de vader van de huidige Amerikaanse president toen hij ook iets had beloofd – geen belastingverhoging. U kent de afloop.

Met steun van de Amerikaanse regering heeft het IMF aan Brazilië een megakrediet van 30 miljard dollar verstrekt. Blijdschap bij de banken. Blijdschap bij beleggers. ABN Amro, dat van de Noord-Europese banken het meeste geld in Brazilië heeft uitstaan, steeg 12 procent in koers. De twee grootste Spaanse banken, die in heel Latijns Amerika actief zijn, volgden op de voet. Allemaal zullen ze Paul O'Neill, geharnast tegenstander van zulke kredieten, dankbaar zijn. Zelden heeft een Amerikaanse minister van Financiën zo'n reuzenommezwaai gemaakt.

Opnieuw heeft een telecombedrijf de handdoek in de ring gegooid. Orange, de mobiele dochter van France Telecom, wil uitstel van de aanleg van UMTS in Zweden. Het Spaanse Telefónica en het Finse Sonera waren Orange al voorgegaan en zijn ermee gestopt in Duitsland. Zo'n 100 miljard euro hebben de telecombedrijven in Europa in deze techniek geïnvesteerd. UMTS, dé toekomstbelofte voor mobiel internet, belooft het grootste, duurste debacle uit de industriële geschiedenis te worden. Wat rest? Een bloedbad onder de telecombedrijven.

Philips klaagt dat de overheid te weinig doet aan inburgering en opleiding van allochtonen. Philips knapt het nu zelf op, geeft allochtone werklozen een `bijna 1-op-1' opleiding, maar de achterstand is niet in te lopen. Alsof ze op school geen taalles krijgen. Ze hebben schulden, relatie-, huisvestings-, psychische problemen, ze zijn verslaafd, een derde van de opgeleiden wordt opnieuw werkloos.

Philips had er nog aan kunnen toevoegen dat ze bij Blokker stelen, u het pistool op de borst zetten, kortom: integreren in het milieu. Maar wie dat zegt krijgt de wind van voren, want deze allochtonen hebben een achterstand.

,,Ik laat mij niet door een Turk of een Marokkaan zeggen dat het mijn schuld is of de schuld van de Nederlandse overheid dat zij aan de onderkant van de samenleving zijn blijven steken. Dan vraag ik: wat heeft u al die tijd gedaan dat u hier woont?'' Dat zei J. Beerenhout, lid van de projectgroep Sociale Vernieuwing, in een interview in deze krant. In 1991.