`Citizen Kane' blijft beste film aller tijden

Filmcritici en filmregisseurs hebben Citizen Kane (1941) van regisseur Orson Welles, vijftig jaar na de eerste uitverkiezing, opnieuw gekozen tot beste film aller tijden. Bij de critici staan Vertigo van Alfred Hitchcock en La Règle du jeu van Jean Renoir op de nummers twee en drie. Bij de regisseurs wordt Citizen Kane gevolgd door The Godfather en The Godfather II van Francis Ford Coppola, en 8 1/2 van Federico Fellini.

In 1952 begon het British Film Institute met een enquête onder filmcritici naar hun tien favoriete films, en herhaalde dat daarna elke tien jaar. Sinds 1992 worden ook filmmakers ondervraagd, hun voorkeuren worden apart geregistreerd. Dit jaar deed een recordaantal van 145 filmcritici en -wetenschappers mee, en 108 regisseurs. Ondervraagde regisseurs zijn dit jaar ondermeer Bernardo Bertolucci, Quentin Tarantino, Cameron Crowe en Sam Mendes. Onder de critici zijn Robert Ebert uit de VS en Barry Norman uit Engeland, maar ook critici uit Bangladesh, Cuba en de Philippijnen.

Citizen Kane – een drama over de gang naar de macht van een Amerikaanse krantenmagnaat – eindigt sinds het begin van de enquête bovenaan. Het bevestigt Welles' positie als de `Shakespeare van de moderne cinema', aldus Nick James, hoofdredacteur van het filmtijdschrift Sight & Sound, een uitgave van het British Film Institute. Volgens James heeft Citizen Kane de grenzen van de cinema verlegd. ,,De film vergde het uiterste van wat een Hollywoodstudio op dat moment te bieden had, is een gewaagd vormexperiment en een fascinerende biografie van een belangrijke man.''

Publiekslievelingen als Jaws, Star Wars en Some Like It Hot ontbreken op beide lijstjes. Hekkensluiter op nummer tien is bij de critici Singin' In the Rain van Kelly Donen, bij de regisseurs is dat Seven Samurai van Akira Kurosawa. De recentste film staat op de regisseurslijst: Raging Bull van Martin Scorsese uit 1980.

De complete lijstjes zijn te vinden op de website www.bfi.org.uk. `The Godfather II' wordt zaterdag- en zondagavond uitgezonden op RTL5, 22.00-23.50u.