Buren willen ama's weghebben

Jeugdzorginstelling Xonar sluit haar opvanghuis in het Limburgse Cadier en Keer, waar twaalf alleenstaande minderjarige asielzoekers (ama's) zijn ondergebracht. Volgens Xonar is ,,het draagvlak voor de groep in de buurt onvoldoende''. De kinderen verhuizen binnenkort naar Maastricht.

Directeur S. Braun van de afdeling minderjarige asielzoekers van Xonar in Zuid-Limburg zegt dat de twaalf ama's, Afrikanen tussen de tien en vijftien jaar, geregeld worden gepest door de buurt. Hij zegt dat bij hun opvanghuis, twee geschakelde huizen, herhaaldelijk dreigbrieven binnenkwamen. Afgelopen week gooiden onbekenden ,,een betonnen eend, beklad met discriminerende teksten'' naar binnen.

Volgens Braun gedragen de ama's – ze worden begeleid door een teamleider, een gastvrouw en zes jeugdhulpverleners – zich ,,best behoorlijk''. ,,Het spreekt voor zich dat de radio wel eens wat te hard staat. En het is waar dat een van de Afrikaantjes, die leerde fietsen, een auto een kras heeft bezorgd. Zulke dingen gebeuren, maar de buurt accepteerde dat niet.''

Op initiatief van een buurvrouw stuurde de `Verenigde bewoners Burgemeester Van Laarstraat' afgelopen woensdag een brief naar Xona, de gemeente Margraten waaronder Cadier en Keer valt en de provincie waarin ze eiste dat de twaalf asielzoekers binnen drie maanden uit hun straat zouden vertrekken. ,,Het was een hele boze brief'', zegt Braun, ,,de mensen lieten blijken dat voor hen de maat vol was.'' Gisterochtend had hij een gesprek met de buurt. ,,Veel van die mensen zeiden dat ze eigenlijk best waren geschrokken van het schrijven. Maar voor ons was de beslissing het opvanghuis te sluiten, toen al gevallen.''

Het is volgens Braun, voor zover hem bekend, de eerste keer in het tienjarig bestaan van Xonar dat een opvanghuis van ama's dicht moet. Xona is de grootste jeugdzorgvereniging in Nederland. In Zuid-Limburg biedt ze huisvesting aan ongeveer 160 alleenstaande minderjarige asielzoekers. De twaalf ama's die in Cadier en Keer verblijven hebben een goede kans op een verblijfsvergunning in Nederland, aldus Braun.