Brazilië krijgt opnieuw hulp aangeboden

Na het Internationaal Monetair Fonds (IMF) schieten ook de Wereldbank en de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IADB) Brazilië te hulp met extra kredietfaciliteiten, zo is gisteravond bekendgemaakt.

De twee ontwikkelingsbanken willen het Zuid-Amerikaanse land volgend jaar in totaal 3 miljard dollar extra geven. De Wereldbank neemt 2 miljard dollar voor z'n rekening, bovenop de 2,5 miljard dollar die de bank Brazilië in een veel eerder stadium al in het vooruitzicht had gesteld. De IADB wil Brazilië 1 miljard dollar extra geven, bovenop een eerder toegezegd bedrag van 1,5 miljard dollar.

,,De ondersteuning van de internationale gemeenschap is belangrijk om het vertrouwen van de financiële markten te herstellen en om Brazilië te helpen met het boeken van sociale en economische vooruitgang'', aldus V. Thomas, Wereldbank-directeur voor Brazilië, in een verklaring.

Woensdag werd bekend dat het IMF Brazilië een hulppakket gaat geven van 30 miljard dollar, een van de grootste kredieten die het fonds ooit aan een land uitdeelde. De twee ontwikkelingsbanken en het IMF zijn vooral bezorgd dat de economische crisis in buurland Argentinië overslaat op Brazilië.

Ondanks de massale internationale steun stonden de beurskoersen in Brazilië en de nationale munt, de real, gisteren onder druk.

De Wereldbank prees gisteren de ,,structurele en sociale hervormingen'' die zijn doorgevoerd door de centrum-regering van president F. Cardoso. De bank liet weten dat het toekennen van de extra kredieten zal afhangen van de mate waarin de volgende regering de hervormingen zal doorzetten.

Brazilië staat aan de vooravond van verkiezingen. In de verkiezingsstrijd lopen linkse presidentskandidaten op kop. Investeerders zijn bezorgd dat een linkse president het door Cardoso gevoerde beleid niet zal overnemen. De linkse kandidaten C. Gomes en L. Lula da Silva pleiten voor aanpassing van het huidige economische model, maar hebben ook toegezegd dat zij internationale verplichtingen van Brazilië zullen nakomen. Brazilië heeft een staatsschuld van 250 miljard dollar.

De Amerikaanse minister van Financiën, P. O'Neill, zei eerder deze week dat Argentinië pas op financiële hulp kan rekenen als het land vooruitgang boekt met sociale en financiële hervormingen.