Bizarre freaks in kleine tentjes

Een vrouw met volronde blote borsten tot voorbij haar buik knikt de kinderen vriendelijk toe. Benen heeft ze niet, al het vlees dat haar lijf bezit is in haar boezem samengebald. Ze is een freak. In glazen stulpjes naast haar verschijnen beurtelings haar nakomelingen: minifreakjes met gerimpelde kopjes, die met kraaloogjes het publiek begluren en kusjes blazen met hun flexibele rubberen mondjes. Het bizarre en ietwat enge tafereel speelt zich af in een tentje bij de voorstelling Freaks op theaterfestival De Boulevard in Den Bosch. In drie andere tentjes kan voorafgaand aan de echte voorstelling een weerwolf, een gewezen trapezeartiest met een kunstgebit en een hysterisch kokskoppel worden bezichtigd.

Het Vlaamse jeugdtheatergezelschap Froe Froe is verantwoordelijk voor dit kleine tentenkamp vol rariteiten. Een freakshow past perfect bij de groep die poppenspel integreert met acteursspel, muziek en video. Juist poppen bieden immers de uitgelezen kans om de meest zonderlinge wezens vorm te geven. De grote tent waarin de hoofdvoorstelling plaatsvindt is speciaal uit Marokko overgevlogen. Dertig mensen werken zich in het zweet voor de bezoekers die worden gelokt door een volvet operettecorps dat zeer adequaat Geen billen om te rillen heet.

Freaks is gebaseerd op de gelijknamig cultfilm van Charles Browning, die zich op zijn beurt op het verhaal Spurs van Todd Robins baseerde. Centraal staat het dwergenkoppel Hans en Frieda, dat te grazen wordt genomen door een bevallige trapezeartieste en haar vriendje. In de voorstelling is het dwergenpaar getransformeerd tot aandoenlijke poppen. Samen hebben ze een van liefde druipend goochelnummer, waardoor meteen duidelijk is dat zij de `goeieriken', en de directeur en zijn vliegende meisje de 'slechteriken' zijn. Een echte acrobaat lijmt de gaten in het verhaal met jongleeracts en flikflaks. Een orkestje begeleidt het poppen- en acteursspel en een groot videoscherm fungeert als alziend oog. Door het gebruik van de camera is de optocht van wagens en karren die de tent wordt ingereden indrukwekkend. De wagens zijn niet hoger dan een jongensbeen, maar op het scherm zijn heel duidelijk de vreemde wezens in de kleine karretjes te zien. Verderop in de show blijken deze miniatuurwezens ook levensgrootte proporties te kunnen aannemen. De dubbelhoofdige beer duikt zelfs met woest gegrom op de kinderen af, wat hem een gillend koortje oplevert.

Als uitstalkast van fantasievolle curiositeiten is het project zeer geslaagd. Met iets meer circusnummers kan Froe Froe moeiteloos concurreren met de echte circussen die iedere zomer het land overspoelen. Maar als theatervoorstelling overtuigt Freaks niet. Het eindeloze geflirt, de gemene plannetjes en de vele bloemenbossen willen maar niet boeien. De tent is te groot, het spel te klein, de ontwikkelingen te traag. Zonde, want met zoveel intense arbeid en al die prachtpoppen was een zomerhit de groep van harte gegund.

Voorstelling: Freaks door Theater Froe Froe. Regie en concept: Marc Maillard. Vanaf 6 jaar. Gezien: 8/8 Theaterfestival De Boulevard, 's-Hertogenbosch. Aldaar t/m 11/8. Tournee t/m 1/9. Inl. ((073) 613 7671 of www.froefroe.be, www.festivalboulevard.nl

    • Jowi Schmitz