Birma stelt dissidenten in vrijheid

De militaire machthebbers van Birma hebben gisteren opnieuw veertien politieke gevangenen vrijgelaten, onder wie zes leden van de oppositiepartij van de democratische activist Aung San Suu Kyi.

Eerder deze week liet Suu Kyi in een verklaring weten dat pas een begin gemaakt kan worden met een serieuze dialoog met de junta wanneer alle politieke gevangenen onvoorwaardelijk zijn vrijgelaten. Volgens de mensenrechtenorganisatie Amnesty International zitten nog meer dan 1.300 dissidenten achter slot en grendel. Onder hen bevinden zich 250 leden van de Nationale Liga voor Democratie (NLD), de partij van Suu Kyi.

Vorige maand liet de junta 32 politieke gevangenen vrij. Suu Kyi werd zelf eerder dit jaar vrijgelaten na negentien maanden huisarrest. De 56-jarige oppositieleidster, heeft meer dan zes van de afgelopen twaalf jaar huisarrest gehad.

Onder waarnemers bestaat een voorzichtig optimisme dat Suu Kyi en de militaire junta mogelijk binnen afzienbare tijd inhoudelijke gesprekken zullen voeren. Dat vermoeden is bevestigd door de speciale gezant van de Verenigde Naties voor Birma, Razali Ismail. Suu Kyi en de trojka van leidinggevende generaals hebben eerder al met elkaar gesproken in een poging vertrouwen op te bouwen. Over inhoudelijke kwesties, zoals meer politieke vrijheden, is nog niet gesproken.

De junta heeft wel aangegeven bereid te zijn in de toekomst meer politieke gevangen vrij te laten. De regering van Birma ,,zal meer mensen vrijlaten die geen gevaar vormen voor de openbaarheid en niet langer de veiligheid, stabiliteit en eenheid van het land bedreigen'', aldus een regeringsverklaring. In de twee jaar dat de junta en de oppositie achter gesloten deuren met elkaar hebben gesproken, zijn meer dan vierhonderd dissidenten vrijgelaten.

De voorzichtige dooi in Birma komt waarschijnlijk voort uit de behoefte van de junta aan opheffing van de internationale sancties die het land zijn opgelegd. De Birmese economie verkeert in crisis en alleen opheffing van de sancties kan daar verandering in brengen.

Suu Kyi heeft zich altijd uitgesproken voor het in standhouden van die sancties in de hoop de junta daarmee onder druk te zetten en tot politieke concessies te dwingen. Maar sinds haar vrijlating is ze op dat punt minder principieel geworden. Deze week liet Suu Kyi weten dat humanitaire hulp haar steun heeft wanneer die voldoende wordt begeleid en bij de allerarmsten belandt.

Birma is in veel opzichten nog een zeer repressieve samenleving. De censuur wordt er strikt toegepast, e-mail is verboden, mobiele telefoons hebben goedkeuring van de overheid nodig.