Zwemmen voor dames

Zwemmen is goed voor je conditie. Op het speciale vrouwenuur in het Amsterdamse Zuiderbad kun je rustig baantjes trekken. Dacht ik. Maar sommige seksegenoten komen er vooral om bij te praten en dat doen ze in het bad, aan het beginpunt van de baan.

Het heeft iets rustieks, die groepjes grijze koeien in het lauwe bleekwater, maar ze staan lelijk in de weg als je wilt keren. En als ze, heel af en toe voor hooguit één baantje, in beweging komen, zijn ze net zo hinderlijk. Traag zwemmend zetten ze de conversatie voort, wat hun belet rekening te houden met hun medebadgebruikers. Het zwembad is aan hen, rücksichtslos wijken ze uit naar links of rechts. Passanten moeten maar zien hoe ze het hoofd boven water houden. Van lekker doorzwemmen is geen sprake. Als ik na 600 meter borstslag met hindernissen buiten mijn fiets sta los te maken, komen er twee de stoep af. Eentje werpt tevreden een blik op haar horloge: `Toch mooi een uur gezwommen'.

    • Inez van Eijk