Zuid-Afrika

Met afschuw reageren wij op het artikel `Weggekaapt' (NRC Handelsblad, 19 juli). Afgezien van allerlei onjuistheden hangt het hele stukje aan elkaar van platvloerse gemeenplaatsen zoals men die helaas ook in Zuid-Afrika zelf nog geregeld kan optekenen uit de monden van reactionaire witte Zuid-Afrikaners.

Feitelijk onjuist is dat het in Kaapstad twee keer zoveel regent als in Nederland, dat Loopstreet overdag de drukste wandelstraat in Kaapstad is, dat 30% van de Zuid-Afrikaanse bevolking hiv-positief is dan wel aids heeft, dat geen volksteller zich in een township waagt en ga zo maar door.

Ook Botswana aanduiden als zelfstandig thuisland, wat kletskoek is, getuigt van klakkeloos overnemen van apartheidsjargon uit de jaren voor 1990. Tevens is onduidelijk wat de auteur bedoelt met `omringende' landen waaruit een `stortvloed' van mensen op de townships van Zuid-Afrika afkomen. Veegt hij hier een land als Zimbabwe met een voormalig `thuisland' als Transkei op een hoop? Overigens, de meeste mensen in de townships rond Kaapstad spreken Xhosa, de taal van Nelson Mandela, een van de elf officiële talen in Zuid-Afrika. Dat zijn dus geen mensen uit `omringende' landen maar gewoon Zuid-Afrikanen.

Kritiek uiten op Zuid-Afrika vinden wij prima, mits goed gefundeerd en met kennis van zaken hetgeen in onderhavig artikel naar onze mening niet het geval is.

    • Martje Boerma-Nooij
    • St. Projecten Zuid-Afrika)