`We hebben geen Feldwebel nodig'

De LPF moet zich meer gaan profileren, vindt Kamerlid Van As. Maar hij twijfelt of hij dat zelf moet gaan doen. ,,Je geeft toch leiding aan 25 verschillende kikkers.''

Tweede-Kamerlid Gerard van As, genoemd als kandidaat om Mat Herben op te volgen als fractievoorzitter van de LPF, heeft er ,,geen fijne smaak'' aan overgehouden. Vanaf zijn vakantieadres in Spanje zegt hij teleurgesteld te zijn. Vooral in de media. ,,Er is weer een hype van gemaakt. De media hebben zich als een zwerm vliegen op Mat gestort. Hij had de gelegenheid moeten krijgen om eind deze maand op onze tweedaagse bijeenkomst zijn vertrek netjes aan te kondigen.''

Fractieleden kwamen toch met kritiek terwijl Herben met vakantie was?

,,Dat is niet sjiek, maar de pers heeft die zaken niet zorgvuldig weergegeven, uit zijn verband gerukt. Dit heeft Mat niet verdiend. We zouden er eind deze maand over spreken en intussen lag alles op straat. Kijk, we wisten natuurlijk allemaal van zijn makke, dat hij geen politieke ervaring had. Daardoor wist hij tijdens het laatste debat de vragen niet te pareren. Ik begrijp dat wel. Maar de koninklijke weg had moeten worden bewandeld. Mat was op, afgebrand, wilde niet meer en dat had hij ons zelf moeten kunnen zeggen.''

Hoe moet het nu verder? Zal het optreden van de fractie in de Kamer scherper worden?

,,Zeker, de LPF moet zich profileren. En we willen in de coalitie nog een beetje meer binnenhalen, dat is zeker. Maar er moet wel draagvlak voor zijn. We bereiken niets door alleen maar harder te gaan roepen. We zullen in de eerste plaats het LPF-gedachtengoed duidelijk neer moeten zetten. In de Tweede Kamer is daarvoor geen Feldwebel of halve chagrijn nodig, maar eerder een goede verkoper die het product aan de man kan brengen.''

Wat vindt u van het idee om het voorzitterschap te laten rouleren, zoals Herben en Hoogendijk voorstellen?

,,Dat vind ik helemaal niks. Probeerseltjes die nergens toe leiden. De fractie heeft sterke en duidelijke leiding nodig.''

U hebt politieke ervaring als wethouder. Bent u bereid Herben op te volgen?

,,Dat weet ik niet. Het is een slangenkuil, een gigantisch werkhuis ook waar je aan de gang moet. Ik ben 57 jaar en heb geen zin om geschoffeerd te worden in de media, om door de pomp te worden getrokken. Jullie zullen nog wel even bezig blijven met de LPF, toch? Ik heb geen zin om me door de Nederlandse pers te laten gebruiken. Ik heb ook mijn gewone baan nog (handelaar in vastgoed, red.), die staat weliswaar op een laag pitje, maar ik moet toch om mijn naam denken. Ik wil niet dat die als vuil over straat gaat.''

Wat voor voorzitter heeft de fractie nodig?

,,Het gaat om de grote lijn, de fractieleider moet zich niet met details bezig gaan houden. Je geeft toch leiding aan 25 verschillende kikkers die allemaal wat anders willen. Ik ben voorstander van de rechte lijn, op het doel af. De opvolger zal ook verbaal vaardig moeten zijn, duidelijke taal moeten spreken. Maar ikzelf? Het blijft een hondebaan.''