Verdronken in bad

Een 27-jarige vrouw is woensdag in epilepsiecentrum Cruquiushoeve in Cruquius (Haarlemmermeer) overleden nadat ze in een opblaasbadje was gevallen. De vrouw, een epilepsiepatiënte, was bewusteloos toen ze werd aangetroffen. Reanimatiepogingen door een arts van het centrum en door ambulancepersoneel waren tevergeefs.

Het Nederlands Forensisch Instituut in Rijswijk verricht sectie op het lichaam. Volgens de politie is de vrouw waarschijnlijk verdronken in het badje met 30 centimeter hoog water. Neurologisch onderzoek moet uitwijzen of ze een epileptische aanval heeft gehad. Voorlichtster Stella Bronwasser sluit niet uit dat de vrouw een hartstilstand of een herseninfarct heeft gehad. Ze acht een misdrijf onwaarschijnlijk.

De vrouw woonde met vijf andere patiënten in een paviljoen van de Cruquiushoeve. Een van de twee begeleiders van de groep ging met haar mee toen ze ging zwemmen in het badje in de tuin, aldus Bronwasser. Toen hij werd weggeroepen door een andere patiënt die in de centrale huiskamer zat, hield hij de zwemster vanaf een afstand in het oog. Zijn collega zat in de huiskamer toen hij door de patiënt werd weggeroepen. Het is niet duidelijk waarom die zich niet over de patiënt heeft ontfermd. De Cruquiushoeve is een intern onderzoek begonnen. Vooralsnog ziet de instelling geen reden de begeleider, die anderhalf jaar in dienst was, te ontslaan. Hij wordt begeleid door een trauma-arts van de Arbo-dienst.