Van Moorsel wint tijdrit in Tour Féminin

Leontien Zijlaard-Van Moorsel heeft gisteren de vijfde etappe van Tour Féminin gewonnen. De Nederlandse renster van de Farm Frites/Hartol-ploeg was de sterkste in een tijdrit.

Door hevig noodweer werd de etappe, van Saint-Vallier naar Montceau-les-Minnes over ruim 31 kilometer, verreden onder moeilijke omstandigheden. Van Moorsel reed 26 kilometer van haar rit in zware regen en onweer. ,,Het was afzien'', zei ze naderhand. ,,Ik heb er in elk geval een paar zwemdiploma's bijgehaald onderweg. We mogen niet klagen.''

Na afloop lieten de erbarmelijke omstandigheden zelfs een huldiging niet toe. Van Moorsel maalde er nauwelijks om. Door de zege in de ploegentijdrit pakte ze afgelopen zondag – voor één dag – al de gele trui. ,,Voor mij kan de ronde niet meer kapot'', zei ze toen al.

Van Moorsel maakte onvoldoende tijd goed op de Duitse Arndt om de leiderstrui voor de tweede keer aan te trekken. ,,Toch ben ik zeer tevreden'', zei de winnares van drie gouden olympische medailles bij de Olympische Spelen van Sydney (2000). ,,Ik wist dat de concurrentie ook goed is en mijn doel was vooral de dagprijs. Natuurlijk was het geel mooi meegenomen geweest, maar meer ook niet.''

Het dagsucces van Van Moorsel was bovendien een opsteker voor de totale ploeg, in Frankrijk bepaald niet verwend met luxe omstandigheden. ,,Kleffe spaghetti met doorgekookte kip'', kregen Van Moorsel c.s. na de zware rit te verwerken. De dag ervoor was er beter gegeten, omdat de ploegleiding op eigen kosten extra voedsel inkocht. Helaas stond daar tegenover dat bij het ontbijt het brood op was.

Een schril contrast met de mannen, oordeelden de begeleiders van de vrouwentour. Zo kreeg de Farm Frites/Hartol-formatie een internaat toegewezen om te overnachten. Een fatsoenlijke plaats om de doornatte kleding te drogen was er niet. Het was voor de rensters bepaald niet motiverend, met het oog op de zware eerste bergetappe die vandaag op het programma staat.

Van Moorsel, in het begin van de jaren negentig al twee keer eindwinnares van de Ronde van Frankrijk, behaalde haar 26ste zege van het seizoen. Ze ziet zich desondanks niet als kandidate voor de eindzege. Sinds `Sydney' concentreert ze zich vooral op het baanrennen.