Twijfel knaagt na stijging van AEX

Na een voorspoedig begin van de ochtend stonden de Europese aandelenbeurzen rond het middaguur op een licht verlies. Reden was de onzekere opening van Wall Street vanmiddag. Gisteravond wist het Dow-Jonesgemiddelde nog bijna 3 procent te stijgen, en sloot de AEX-index met een winst van bijna 5 procent.

Aanvankelijk werd de stijging, vooral gedragen door ABN Amro en Aegon, vanmorgen voortgezet met een winst van 2,5 procent voor de AEX-index. Maar tegen het middaguur sloeg de winst om in verlies, met een stand voor de AEX van een kleine 353 punten, een daling van 0,3 procent.

Verzekeraar Aegon bleef daarbij overigens overeind en kon nog eens 5 procent toevoegen aan zijn koerssprong van bijna 10 procent gisteren. De bank ABN Amro, die gisteren 11,5 procent hoger sloot, zag haar nieuwe koerswinst vanmorgen goeddeels verdampen tot een plusje van 1 procent.

Ook in de rest van Europa sloeg de stemming om. Londen, Frankfurt en Parijs noteerden rond het middaguur 0,7 procent lager.

ING, Van der Moolen en Fortis stonden op verlies. Ook zwaargewicht Koninklijke Olie stond duidelijk in de min. Unilever en Philips, twee andere toonaangevende hoofdfondsen, zakten aan het einde van de ochtend eveneens in het rood.

De euro klom in de Europese valutahandel naar 0,9720 dollar na een openingskoers van 0,9690, naast de termijnhandel in de Amerikaanse indices een teken te meer dat een lagere opening van Wall Street in de kaarten stond.

De effectenbeurs in Tokio heeft vanmorgen wederom kunnen profiteren van herstellende aandelenkoersen in de Verenigde Staten. De Nikkei-index ging 200,22 punten (ruim 2 procent) omhoog tot 9999,79.

Tijdens de middaghandel overschreed de Nikkei zelfs even het niveau van 10.000 punten. Vooral exportbedrijven waren in trek als gevolg van een dalende yen ten opzichte van de dollar. Daaronder bevonden zich onder meer Toyota en bandenmaker Bridgestone.

De overige beurzen in het Verre Oosten stegen ook door het positieve sentiment op Wall Street. De Hang Seng-index in Hongkong eindigde 0,5 procent hoger. De beurs in Zuid-Korea steeg 1,2 procent en in Australië boekte de belangrijkste beursgraadmeter, de All Ordinaries-index, 0,95 procent winst.