Shell investeert weer miljarden in Rusland

Een consortium onder leiding van de Koninklijke/Shell Groep zal de komende twaalf jaar 8,5 miljard dollar (8,8 miljard euro) investeren om de productie van olie en gas in het verre oosten van Rusland op te voeren.

Het Nederlands-Britse energieconcern heeft al 2 miljard dollar geïnvesteerd in het schiereiland Sachalin. Deze voormalige strafkolonie van de tsaren heeft olie- en gasvooraden met een waarde van 260 miljard dollar. Alleen de gasreserves zijn al voldoende om achttien jaar lang in de behoefte van Azië te voorzien. Shells partners zijn onder meer de Japanse conglomeraten Mitsui en Mitsubishi.

De nieuwe investering in het Sachalin-2 project moet de export naar Zuid-Korea, Japan en China opvoeren. Shell wil een boorplatform en een pijpleiding aanleggen om de olie en het gas naar de ijsvrije zuidelijke haven Prigorodnoje te pompen. Daar is een LNG-fabriek gepland om jaarlijks 10 miljoen ton gas vloeibaar te maken en met tankers naar de Aziatische markten te vervoeren.

Wie deze fabriek zal bouwen is nog onbekend. Als leiding en terminal klaar zijn kan de productie vanuit Sachalin-2 het hele jaar doorgaan. Momenteel is dat zes maanden per jaar dicht omdat tankers te veel last hebben van ijsschotsen.