President noemt maand naar zichzelf

De zelfverheerlijking van de Turkmeense president Saparmurat Niyazov lijkt onstuitbaar. Na het vernoemen van scholen, steden, vliegvelden en zelfs een meteoriet naar de president, kondigde Niyazov gisteren aan dat de maand januari voortaan Türkmenbasi (`Vader van alle Turkmenen') gaat heten. Dat is de officiële naam waarmee Niyazov bekend staat.

Niyazov wil dat alle twaalf maanden van het jaar en de zeven dagen van de week een nieuwe naam krijgen. De nieuwe namen van de maanden verwijzen naar symbolen en nationale helden. September zal Ruhnama heten, de titel van een quasi-religieuze morele gids, geschreven door Türkmenbasi, verplichte literatuur op elke school. December verandert in Bitaraplyk ofwel `Neutraliteit', ter herinnering aan het statuut van de gasrijke republiek. De maand april heet naar de moeder van Türkmenbasi, Gurbansoltan Niyazova, die stierf bij de aardbeving van 1948 maar die zelf onderwerp van een enorme cultus is. De dagen van de week worden veranderd in: Belangrijkste Dag (maandag), Jonge Dag, Mooie Dag, Gezegende Dag, Vrijdag, Geestelijke Dag en Rustdag (zondag).

De voormalige Sovjet-leider van Turkmenistan werd in 1999 gekozen tot president voor het leven. Nadat Niyazov zelf verklaarde dat hij in 2010 wilde aftreden, drong de Volksraad – een soort uitgebreid parlement – gisteren aan op een presidentschap tot de dood. Na enig weifelen zwichtte Türkmenbasi voor de druk.

De cultus rond Türkmenbasi is de grootste ter wereld. Zijn portret is het wijdstverbreide object in het land. Overal staan beelden van de president. Toppunt is de 75 meter hoge `Ark van de Neutraliteit' waarop een standbeeld van Niyazov prijkt dat met de zon meedraait. De vergulde president verklaarde deze eeuw al tot de `Gouden eeuw' voor alle Turkmenen. Schoolkinderen krijgen onderwezen uit werk van zijn hand.