Partijen om tafel na ruzie over opvang

Na onenigheid over de opvang van psychisch verwarde mensen in Amsterdam, zullen de partijen dinsdag voor een gesprek bijeen komen op het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

De gemeente Amsterdam stak onlangs 400.000 euro in een speciale noodopvang voor verwarde mensen. Deze nieuwe voorziening, die in de buurt van het Amstelstation is gevestigd, moest voorkomen dat verwarde patiënten die overlast veroorzaken op straat in politiecellen belanden en verstoken blijven van geestelijke hulp.

Maar al in het eerste weekeinde liep het mis. Twee patiënten voor wie geen geschikte opvang gevonden kon worden, zaten urenlang geboeid in de wachtruimte van de noodopvang opgesloten. De politie en de Amsterdamse Gemeentelijke Gezondheidszorg (GGZ) beschuldigen elkaar vervolgens van de problemen.

Het ministerie van Volkgezondheid, Welzijn en Sport wil dinsdag ,,op tafel krijgen welke afspraken de partijen precies met elkaar hebben gemaakt'', zegt een woordvoerder.

Het ministerie van VWS toont zich ,,bezorgd'' over de situatie in Amsterdam maar ziet vooralsnog geen reden om de minister in te laten grijpen. ,,De opvang van deze mensen blijft een verantwoordelijkheid van de gemeente'', zegt de woordvoerder. De verantwoordelijke wethouder in Amsterdam, H. Belliot had de minister gisteren verzocht om actie te ondernemen omdat de verantwoordelijke instellingen er samen niet meer uit komen.

De verhouding tussen de organisaties is de afgelopen tijd steeds verder verslechterd. Plaatsvervangend korpschef J. van Riessen stelde gisteren dat de Amsterdamse GGZ de opvang van mensen met een psychische stoornis ,,al jaren frustreert''.

Directeur M. Bot van de Amsterdamse GGZ betreurt de reactie van Van Riesen. ,,De politie komt klakkeloos bij ons mensen afleveren. Maar sommigen daarvan horen niet bij ons thuis'', legt ze uit. De politie bracht volgens haar ook mensen zonder psychiatrische problemen naar de noodopvang. Bot: ,,Voor die patiënten is de noodopvang niet bedoeld. Daar hebben we met de politie duidelijke afspraken over gemaakt.''

Het is nog onduidelijk of ook de politie dinsdag bij het gesprek aanwezig zal zijn. Het ministerie heeft in ieder geval vertegenwoordigers uitgenodigd van de gemeente, de GGZ en de Inspectie voor de Gezondheidszorg.