Opnieuw aanslag op christenen Pakistan

Vier Pakistanen, onder wie drie verpleegsters, zijn vanmorgen om het leven gekomen bij een aanslag op een christelijk ziekenhuis in de plaats Taxila, in de buurt van de hoofdstad Islamabad. Twintig mensen raakten gewond.

Het is de tweede aanslag op een christelijk doelwit in Pakistan in vier dagen. Maandag werden al zes mensen doodgeschoten bij een aanslag door gemaskerde mannen op een door christelijke missionarissen gedreven school in de plaats Murree, zo'n 50 kilometer ten noordoosten van de Pakistaanse hoofdstad.

Bij de aanslag van vanmorgen op het ziekenhuis blies volgens informatie van de politie een man zichzelf op. Er zou echter ook zijn gegooid met explosieven naar een aantal verpleegsters, die zojuist uit een kapel op het terrein van het hospitaal kwamen.

Volgens de Pakistaanse politie ging het bij de aanslag in Murree om een terroristische actie van radicale moslims, die het eigenlijk hadden gemunt op een aantal buitenlanders, die daar met hun kinderen verbleven.

Sinds vorige herfst de door de Pakistaanse regering gesteunde strijd begon tegen het Talibaan-bewind in het buurland Afghanistan, zijn er met enige regelmaat aanslagen op christelijke doelen in Pakistan geweest. Het eerste incident deed zich voor in oktober in de plaats Bahawalpur in de provincie Punjab, waar zestien christenen tijdens een kerkdienst werden doodgeschoten.

Eind januari werd de Amerikaanse journalist Daniel Pearl van de zakenkrant The Wall Street Journal ontvoerd in de zuidelijke stad Karachi. Enkele weken later bleek hij te zijn vermoord. Op 17 maart volgde een aanslag op een door veel buitenlanders bezochte christelijke kerk in Islamabad. Hierbij vielen vijf doden, onder wie twee Amerikanen.

Op 8 mei was het weer raak in Karachi, toen elf Fransen en drie Pakistanen werden gedood voor een hotel. Ruim een maand later werd Karachi opnieuw opgeschrikt door een aanslag, toen er een autobom afging voor het Amerikaanse consulaat. Daarbij verloren twaalf Pakistanen het leven.

De christenen vormen slechts een minderheid van twee procent op een totale bevolking van zo'n 140 miljoen mensen. Volgens waarnemers lijken de aanslagen er op te zijn gericht via de Pakistaanse christenen het Westen in het algemeen te treffen.

De politie meldde overigens dat drie mannen, die betrokken zouden zijn geweest bij de aanslag op de school in Murree, zichzelf woensdag hebben opgeblazen met granaten, toen ze dreigden te worden gearresteerd.