Onrust in Caracas na uitspraak hof

In de Venezolaanse hoofdstad Caracas zijn gisteren ongeregeldheden uitgebroken nadat het Hooggerechtshof had bepaald dat vier hoge officieren, die in april betrokken waren geweest bij een couppoging tegen president Hugo Chávez, niet hoefden te worden berecht.

Het nieuws werd met verontwaardiging ontvangen door aanhangers van Chávez, die de straat opgingen. Al spoedig braken er rellen uit, waarbij de politie met scherp schoot. Negen mensen raakten gewond, onder wie een politie-agent.

De twintig rechters van het Hooggerechtshof besloten slechts met een geringe meerderheid een voorstel tot vervolging van het viertal af te wijzen. Negen rechters die op de hand van de president zijn, steunden het voorstel. Elf rechters die nog door rivalen van Chávez zijn benoemd, stemden echter tegen.

Ook vorige week was een soortgelijk voorstel de vier militairen wegens verraad te vervolgen al afgewezen door het Hooggerechtshof, met een zelfde stemverhouding van elf tegen negen. Ook toen leidde de uitspraak tot spanningen in Caracas.

Het staat overigens nog altijd niet definitief vast dat de vier officieren niet vervolgd zullen worden. De minister van Justitie, Isaias Rodriguez, die geldt als een nauwe bondgenoot van Chávez, is vastbesloten het viertal alsnog voor de rechter te slepen. Volgende week zullen de hoogste rechters zich naar verwachting buigen over een nieuw voorstel om de militairen te berechten. De vier officieren worden ervan verdacht een hoofdrol te hebben vervuld bij de poging tot staatsgreep. Nadat Chávez op 11 april kortstondig was afgezet, keerde hij na 48 uur terug in zijn functie.

Chávez, zelf een voormalige paratroeper, is sinds 1998 president, toen hij aan het bewind kwam met beloften dat hij de armen zou helpen en de corruptie zou uitroeien. Zijn tegenstanders stellen echter dat de `revolutionaire hervormingen', die hij probeert door te voeren, een wig drijven in de Venezolaanse samenleving en het land in een economische recessie storten.

De tegenstanders van de president proberen de laatste tijd het de president lastig te maken via het Hooggerechtshof. Zo streven ze constitutionele hervormingen na, die onder meer voorzien in een verkorting van de ambtstermijn van het staatshoofd.