Onbekend werk Lucebert boven water

Bij het samenstellen van de verzamelde gedichten van dichter-schilder Lucebert zijn 25 onbekende gedichten boven water gekomen. Ze worden opgenomen in de nieuwe bundel, die op 12 september verschijnt.

Het gaat om werk dat Lucebert (pseudoniem van Lubertus J. Swaanswijk, 1924-1994) kort voor zijn dood schreef. Zijn laatste bundel Van de maltentige losbol verscheen al postuum, deze gedichten waren bedoeld voor een nóg latere bundel.

Luceberts uitgever De Bezige Bij wilde volstaan met het opnieuw uitbrengen de eerder gebundelde gedichten in één band. ,,Maar toen kwam Luceberts weduwe Tony Swaanswijk met een stapel gedichten binnen'', aldus Victor Schiferli, redacteur bij De Bezige Bij. Het betrof vierentwintig gedichten in handschrift en een in typoscript. De onbekende gedichten vormen, samen met een gedicht dat Lucebert aan Salman Rushdie opdroeg en dat alleen op een ansichtkaart is verschenen, het hoofdstuk `nagelaten gedichten'.

Lucebert, `de Keizer der Vijftigers', geldt als een van de belangrijkste Nederlandse dichters van de 20ste eeuw. In 1965 ontving hij de Constantijn Huygensprijs, twee jaar later de P.C. Hooftprijs voor zijn gehele literaire oeuvre.

In de nieuwe uitgave van Luceberts verzameld werk, dat 912 pagina's telt, komt ook de beeldend kunstenaar aan bod: er worden vijfenzestig niet eerder gepubliceerde tekeningen afgedrukt. Het sterk met Luceberts poëzie verbonden schreefloze lettertype van Willem Sandberg maakt plaats voor de tevens schreefloze Supergrotesk A van Svend Smital. Luceberts Verzamelde gedichten werden in 1974 uitgebracht, maar daarna publiceerde hij nog vijf bundels. De verzamelde gedichten uit 1974 zijn een collector's item en kosten rond de 450 euro.